Afganistan: secţiile de votare s-au închis. Alegeri prezidenţiale fără atacuri majore ale talibanilor

Afganistan: secţiile de votare s-au închis. Alegeri prezidenţiale fără atacuri majore ale talibanilor

UPDATE „Secţiile de votare sunt oficial închise”, a declarat pentru AFP Hasina Shirzad, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Electorale Independente (IEC).

Secţiile au fost închise în mod oficial, după ce anumite secţii au avut un program prelungit pentru ca persoanele aflate încă la coadă să poată vota.


Afluxul mare de afgani sosiţi la primul tur al alegerilor prezidenţiale a determinat autorităţile locale să prelungească perioada de votare cu încă o oră, în ciuada ameninţărilor lansate anterior de talibani. Aceştia au jurat că vor împiedica desfăşurarea paşnică a procesului de vot, prima tranziţie democratică a puterii.

Opt candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială, trei dintre ei fiind favoriţi: Zalmai Rassoul, văzut drept candidatul preşedintelui în exerciţiu, Ashraf Ghani, un cunoscut economist, şi Abdullah Abdullah, un opozant care s-a clasat pe poziţia a doua la alegerile prezidenţiale din 2009.

Rezultatele preliminare ale primului tur nu vor fi cunoscute înainte de 24 aprilie. Al doilea tur ar putea avea loc la 28 mai.

Alegerile prezidenţiale de sâmbătă, care amrchează prima trecere a puterii de la un preşedinte afgan democratic ales la un altul, sunt considerate un test major pentru stabilitatea ţării şi soliditatea instituţiilor sale, în contextul în care retragerea forţelor NATO până la sfârşitul anului 2014 generează temeri în privinţa unei noi escaladări a violenţelor.

Grupurile rebele au avertizat timp de mai multe săptămâni că îi vor pedepsi şi îi vor ucide pe civilii care vor merge la vot, însă valurile de violenţe au avut loc mai ales înainte de alegeri.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

2 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 „Președinta” României, aroganțe într-un resort de lux din Elveția

5 De ce SUA s-au înșelat atât de mult în privința competenței armatei ruse. Bilanțul experților militari