Alegeri în Marea Britanie: Principala dezbatere televizată din campania electorală nu a relevat un câștigător clar

Alegeri în Marea Britanie: Principala dezbatere televizată din campania electorală nu a relevat un câștigător clar

Principala dezbatere televizată din cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de la 7 mai din Marea Britanie nu a indicat niciun câștigător clar, patru sondaje de opinie dând patru câștigători diferiți, dar încercarea premierului David Cameron de a părea cel mai potrivit om de stat pare să fi dat roade, relatează Reuters. Dezbaterea, ce a avut loc joi noaptea, s-a desfășurat cu mai puțin de șase săptămâni până la alegerile parlamentare, în timp ce sondajele de opinie sugerează că Partidul Conservator al lui Cameron și Partidul Laburist al lui Ed Miliband sunt umăr la umăr, niciuna dintre părți nefiind pe cale să câștige majoritatea. Rezultatele a patru sondaje de opinie difuzate imediat după dezbatere arată de ce alegerile sunt considerate ca fiind cel mai strâns și mai imprevizibil scrutin din anii '70 și până acum, alegătorii numind nu mai puțin de patru câștigători.

Potrivit unuia dintre sondajele de opinie, lidera naționalistă scoțiană Nicola Sturgeon a fost câștigătoare, în timp ce un alt sondaj indică faptul că liderul laburist Miliband a câștigat la limită. Potrivit unui al treilea sondaj, Cameron, Miliband și liderul Partidului pentru Independenta Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, au fost la egalitate, iar al patrulea îi indică pe Miliband și Cameron câștigători.

Niciunul dintre lideri nu a obținut o delimitare clară care să-l departajeze de ceilalți contracandidați.

Nick Clegg, liderul Partidului Liberal-Democrat, formațiune aflată la guvernare alături de conservatori, a atacat activitatea lui Cameron de câteva ori în cursul dezbaterii, în special în ceea ce privește finanțarea educației, atrăgând răspunsuri dure din partea premierului, potrivit DPA.

'Cred că amândoi se acuză reciproc și sunt îndreptățiți să facă acest lucru', a declarat Miliband. Dezbaterea televizată, ce s-a axat pe subiecte precum imigrația, economia, apartenența la UE, cheltuielile publice, sistemul public de sănătate, este singura confruntare programată dintre Cameron și Miliband, liderii principalelor două partide politice din Marea Britanie, înainte de alegerile parlamentare din 7 mai.

În remarcile făcute la începutul dezbaterii, Cameron a declarat că guvernul are 'un plan care funcționează' pentru gestionarea economiei și reducerea deficitului bugetar.

La rândul său, Miliband a criticat gestionarea de către David Cameron a serviciului public de sănătate, afirmând că 'acesta a fost dat înapoi cu cinci ani'.

El a promis că va crește salariul minim la 8 lire pe oră și că va interzice așa-numitele contracte de muncă ''zero ore'', care nu garantează angajaților niciun drept la muncă. Farage a criticat 'ușa deschisă imigrației' de către Marea Britanie și a promis că va susține interesele 'angajaților obișnuiți'. 'Imigrația este acum 300.000 de persoane pe an. Este de zece ori mai mult față de anul 1945', a afirmat liderul partidului eurofob.

Potrivit unui sondaj de opinie Comres/ITV, 40% dintre alegătorii chestionați după dezbatere au apreciat că David Cameron este cel mai capabil să conducă Marea Britanie, în timp ce numai 28% l-au numit pe Miliband.

Într-un format neobișnuit pentru Marea Britanie, Cameron s-a confruntat cu șase rivali politici în cadrul primei și singurei dezbateri a unei campanii electorale care trebuie să-i provoace pe alegători, deși mulți dintre aceștia s-au declarat neinteresați, în pofida înregistrării unei creșteri economice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”