Alegeri parțiale în SUA: Republicanii sunt favoriți în sondajele de opinie

Alegeri parțiale în SUA: Republicanii sunt favoriți în sondajele de opinie

Alegătorii din SUA sunt așteptați marți la secțiile de votare pentru a se pronunța asupra componenței Camerei Reprezentanților și a unei treimi din Senat, republicanii fiind favoriți, potrivit majorității sondajelor de opinie, relatează DPA.

Electoratul va alege 36 de senatori și pe toți cei 435 membri ai Camerei Reprezentanților (unde republicanii sunt majoritari), alături de 36 dintre cei 50 de guvernatori și mii de reprezentanți în administrația locală.

Barack Obama, care mai are doi ani de mandat ca președinte al SUA, a declarat foarte clar că vede aceste alegeri ca pe un referendum cu privire la politicile promovate de administrația sa.

Partidul Republican (centru-dreapta) speră că nemulțumirile față de unele măsuri adoptate de administrația Obama vor face ca republicanii să obțină controlul asupra Senatului, în timp ce democrații (centru-stânga) speră să își păstreze influența de până acum din această cameră legislativă.

Republicanii au nevoie de șase locuri pentru a prelua majoritatea în Senat (ce are 100 de locuri), iar harta electorală îi favorizează, disputa electorală anunțându-se de interes special în state tradițional conservatoare, precum Arkansas, Georgia și Alaska. Un Senat cu o majoritate republicană ar face și mai dificilă pentru Barack Obama continuarea măsurilor economice și sociale promovate până acum.

În opt state bătălia electorală va fi pe muchie de cuțit: Alaska, Colorado, Georgia, Iowa, Kansas, Louisiana, New Hampshire și Carolina de Nord. Șase dintre acestea sunt în prezent sub controlul parlamentarilor democrați.

Alte trei state controlate de către democrați — Dakota de Sud, Virginia de Vest și Arkansas — ar urma să fie 'preluate' de republicani.

Primele secții de vot se vor deschide în nouă state de pe coasta de est la ora locală 06:00 (11:00 GMT), iar ultimele se vor închide în statele Alaska și Hawaii la ora 05:00 GMT a zilei de miercuri. Primele exit-poll-uri pentru coasta de est sunt așteptate marți la ora locală 19:00 (miercuri la 00:00 GMT).

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…