Alegerile legislative din India s-au încheiat, după cinci săptămâni de scrutin

Alegerile legislative din India s-au încheiat, după cinci săptămâni de scrutin

Ultima fază a alegerilor legislative din India s-a încheiat luni seara, punând astfel capăt unui maraton de cinci săptămâni în urma căruia liderul naţionalist hindus de dreapta, Narendra Modi, ar putea ajunge la putere.

Alegerile legislative din India s-au încheiat, după cinci săptămâni de scrutin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bharatiya Janata Party (BJP) este considerat favorit pentru a succeda la putere Partidul Congresului al dinastiei Gandhi, umbrit la scandaluri de corupţie şi slăbit de încetinirea economiei, după zece ani de putere. Rezultatele vor fi anunţate vineri.

Modi a candidat în oraşul hindus Varanasi, unde speră să obţină o victorie care ar avea o valoare simbolică pentru partidul său.

Potrivit unor sondaje, BJP ar urma să obţină 543 de mandate, dar nu şi majoritatea absolută. Prin urmare, BJP va fi obligat să formeze o coaliţie cu partidele regionale.

Aproximativ 814 milioane de alegători au fost chemaţi la să se prezinte la vot începând de la 7 aprilie.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat american a salutat luni "puterea" şi "capacitatea de revenire" a democraţiei în India, în contextul în care cele două state se află într-un scandal diplomatic.

"Aceste alegeri sunt un exemplu care trebuie să ne inspire cu privire la puterea procesului democratic", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

"Statele Unite, la fel ca alte state ale planetei, au o mare admiraţie şi respect pentru dinamismul, diversitatea şi capacitatea de revenire a democraţiei indiene", a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

2 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

3 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

4 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...

5 „Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc” / Ucrainenii din apropierea graniței cu Rusia, pe picior de plecare sa…