Aleksei Navalnâi a încălcat arestul la domiciliu pentru a se alătura manifestanților, dar a fost imediat reținut de poliție

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, condamnat marți de justiția rusă la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri, a anunțat în cursul serii că nu mai respectă arestul la domiciliu pentru a participa la o manifestație în centrul Moscovei, dar a fost rapid reținut de poliție după ce a părăsit locuința, transmit agențiile internaționale de presă.

'Da, arestul meu la domiciliu este încă în vigoare, dar astăzi îmi doresc prea mult să fiu alături de voi. De aceea vin și eu la manifestația' din Piata Manege, în apropierea Kremlinului, a scris Navalnîi într-o postare pe Twitter.

După ce fratele său, Oleg, a primit în același dosar o condamnare tot de trei ani și jumătate, dar cu executare, opozantul rus a lansat un apel la demonstrații pentru 'a distruge' regimul președintelui Vladimir Putin. Dar primăria din Moscova a avertizat că nu va permite desfășurarea niciunei 'manifestații neautorizate'.

Până marți seara circa 18.000 de ruși s-au înregistrat pe Facebook ca participanți la manifestația din centrul Moscovei. Justiția a devansat termenul de judecată, stabilit inițial pentru jumătatea lunii ianuarie, aparent pentru a profita de faptul că rușii sunt acum preocupați mai degrabă de sărbătorile de iarnă decât de a da curs așteptatelor apeluri ale lui Navalnîi la proteste.

Sentința dată de justiția rusă a stârnit o reacție și din partea șefei diplomației europene, Federica Mogherini, care a vorbit într-un comunicat despre 'motivația politică' a procesului. Acuzațiile formulate 'nu au fost dovedite' și 'cu excepția câtorva reprezentanți selectați din mass-media, nici publicul și nici observatorii internaționali nu au fost autorizați să asiste la ședințele de judecată', a mai menționat Mogherini.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul șef al Departamentului Analiză din SRI anunță explozia COVID-19 în România

2 Turcescu anunță iminenta săltare a Gabrielei Firea!

3 Nou cutremur în PSD! Aproape toată Organizația Ilfov a trecut la PNL, cu primari cu tot!

4 Scandal de hărțuire sexuală la vârful PMP

5 Cum ies la iveală epoleții la PSD!!! Tatăl lui Mihai Tudose, confirmat cu coronavirus, este internat la Spital…