Angela Merkel: Refugiații sunt "o șansă" pentru Germania

Angela Merkel: Refugiații sunt "o șansă" pentru Germania

Afluxul record de refugiați în Germania reprezintă "o șansă", a afirmat cancelarul Angela Merkel în alocuțiunea sa de Anul Nou, atrăgând atenția asupra celor care, "plini de ură", vor "să îi excludă pe ceilalți", relatează AFP.

"Sunt convinsă de acest lucru: dacă este înțeleasă corect, marea sarcină actuală care constă în a primi și integra atâția oameni reprezintă o șansă pentru mâine", a declarat Angela Merkel.

Alocuțiunea în care ea le adresează germanilor urările sale pentru 2016, al cărei text a fost comunicat miercuri presei de serviciile Cancelariei, a fost înregistrat miercuri pentru a fi difuzat joi seară la televiziune.

"Rar a existat un an în care să ne fi confruntat cu provocarea de a ne pune cuvintele în acord cu faptele noastre", a subliniat cancelarul federal.

"Evident, afluxul atâtor oameni ne va cere și mai mult. Va costa bani, ne va cere timp și forță — în special în ce privește integrarea celor care vor rămâne aici permanent", a adăugat Angela Merkel, contestată în Europa, dar și în Germania în propria tabără conservatoare pentru politica sa de deschidere.

"Evident, va trebui să îi ajutăm și să îi primim pe ce care caută refugiu la noi", a ținut ea să menționeze, mulțumindu-le compatrioților pentru acțiune lor "excepționale" în favoarea migranților.

Potrivit jurnalului Saechsische Zeitung, Germania a primit în 2015 circa 1,1 milioane de migranți, de cinci ori mai mult decât în 2014. Guvernul va publica la începutul lunii ianuarie statisticile oficiale.

Fără să le numească, Angela Merkel a atras atenția compatrioților săi asupra mișcărilor populiste ostile refugiaților, cum este mișcarea PEGIDA, deosebit de activă la Dresda (est), și partidul Alternativa pentru Germania (AfD).

"Este important să nu îi urmăm pe cei care, cu inima rece sau plină de ură, se reclamă ei singuri de la identitatea germană și vor să îi excludă pe ceilalți", a insistat ea, cerând Germaniei "să nu se lase divizată".

"Vom reuși", a adăugat Angela Merkel, reluând formula pe care o tot repetă în ultimele luni și insistând asupra faptului că Germania este "o țară puternică" și care a trecut peste alte provocări, ca Reunificarea, în urmă cu un sfert de secol.

Postul național de televiziune ZDF va propune pe internet o subtitrare în arabă și engleză a alocuțiunii cancelarului federal pentru "a ajunge la cât mai mulți refugiați", a anunțat canalul într-un comunicat.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza)

Citiți și:


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…