Angela Merkel: Refugiații sunt "o șansă" pentru Germania

Afluxul record de refugiați în Germania reprezintă "o șansă", a afirmat cancelarul Angela Merkel în alocuțiunea sa de Anul Nou, atrăgând atenția asupra celor care, "plini de ură", vor "să îi excludă pe ceilalți", relatează AFP.

"Sunt convinsă de acest lucru: dacă este înțeleasă corect, marea sarcină actuală care constă în a primi și integra atâția oameni reprezintă o șansă pentru mâine", a declarat Angela Merkel.

Alocuțiunea în care ea le adresează germanilor urările sale pentru 2016, al cărei text a fost comunicat miercuri presei de serviciile Cancelariei, a fost înregistrat miercuri pentru a fi difuzat joi seară la televiziune.

"Rar a existat un an în care să ne fi confruntat cu provocarea de a ne pune cuvintele în acord cu faptele noastre", a subliniat cancelarul federal.

"Evident, afluxul atâtor oameni ne va cere și mai mult. Va costa bani, ne va cere timp și forță — în special în ce privește integrarea celor care vor rămâne aici permanent", a adăugat Angela Merkel, contestată în Europa, dar și în Germania în propria tabără conservatoare pentru politica sa de deschidere.

"Evident, va trebui să îi ajutăm și să îi primim pe ce care caută refugiu la noi", a ținut ea să menționeze, mulțumindu-le compatrioților pentru acțiune lor "excepționale" în favoarea migranților.

Potrivit jurnalului Saechsische Zeitung, Germania a primit în 2015 circa 1,1 milioane de migranți, de cinci ori mai mult decât în 2014. Guvernul va publica la începutul lunii ianuarie statisticile oficiale.

Fără să le numească, Angela Merkel a atras atenția compatrioților săi asupra mișcărilor populiste ostile refugiaților, cum este mișcarea PEGIDA, deosebit de activă la Dresda (est), și partidul Alternativa pentru Germania (AfD).

"Este important să nu îi urmăm pe cei care, cu inima rece sau plină de ură, se reclamă ei singuri de la identitatea germană și vor să îi excludă pe ceilalți", a insistat ea, cerând Germaniei "să nu se lase divizată".

"Vom reuși", a adăugat Angela Merkel, reluând formula pe care o tot repetă în ultimele luni și insistând asupra faptului că Germania este "o țară puternică" și care a trecut peste alte provocări, ca Reunificarea, în urmă cu un sfert de secol.

Postul național de televiziune ZDF va propune pe internet o subtitrare în arabă și engleză a alocuțiunii cancelarului federal pentru "a ajunge la cât mai mulți refugiați", a anunțat canalul într-un comunicat.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza)

Citiți și:


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 Aceasta este o morgă din New York. Morții de Covid-19 vor fi îngropați temporar în parcuri. Medic: Va fi mai r…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă