Angela Merkel se întâlnește cu liderii principalelor partide în urma tensiunilor din interiorul coaliției sale guvernamentale

Cancelarul german Angela Merkel i-a convocat marți la consultări pe liderii partidelor ce alcătuiesc coaliția sa guvernamentală, în contextul tensiunilor tot mai mari generate în interiorul acestei coaliții de părerile divergente privind politicile economice ale executivului, consemnează agenția DPA.

Ultima întâlnire a coaliției formate din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului Merkel, Partidul Social-Democrat (SPD) și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU) a avut loc în luna noiembrie, dar de atunci tensiunile s-au acutizat, principalul măr al discordiei fiind salariul minim pe economie, introdus în luna ianuarie.

Adoptarea salariului minim pe economie a fost condiția principală pusă de social-democrați după alegerile din septembrie 2013 pentru a intra într-o coaliție alături de conservatorii cancelarului Merkel. Dar acum reprezentanți creștin-democrații fac presiuni pentru introducerea unor excepții de la aplicarea salariului minim stabilit la 8,5 euro pe oră, excepții neagreate de social-democrați.

Pe de altă parte, planurile guvernului de a înăspri normele privind controlul câștigurilor obținute din închirierea spațiilor imobiliare au creat noi fricțiuni în coaliție, CDU dorind modificarea proiectului de lege privind plata comisioanelor către agențiile imobiliare.

În același timp, creștin-democrații critică propunerile privind legislația muncii formulate de ministrul social-democrat al muncii, Andrea Nahles, pe care CDU le consideră birocratice și costisitoare.

Întâlnirea de marți — la care vor participa liderii SPD și CSU, Sigmar Gabriel și, respectiv, Horst Seehofer, precum și șefii grupurilor parlamentare — este pentru Angela Merkel și un prilej de a se concentra din nou asupra problemelor de politică internă, după ce în ultima vreme agenda ei a fost dominată de chestiuni precum programul de asistență pentru Grecia sau conflictul din Ucraina. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

2 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață

3 Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Primul furt nu se pune. Hoțul care aduce banii înapoi sa fie iertat

4 Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e …

5 Olguța Vasilescu, delir dement: „Covidul nu există. Este o manevră a lui Iohannis pentru a nu mai ține alegeri…