Angela Merkel se întâlnește cu liderii principalelor partide în urma tensiunilor din interiorul coaliției sale guvernamentale

Angela Merkel se întâlnește cu liderii principalelor partide în urma tensiunilor din interiorul coaliției sale guvernamentale

Cancelarul german Angela Merkel i-a convocat marți la consultări pe liderii partidelor ce alcătuiesc coaliția sa guvernamentală, în contextul tensiunilor tot mai mari generate în interiorul acestei coaliții de părerile divergente privind politicile economice ale executivului, consemnează agenția DPA.

Ultima întâlnire a coaliției formate din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului Merkel, Partidul Social-Democrat (SPD) și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU) a avut loc în luna noiembrie, dar de atunci tensiunile s-au acutizat, principalul măr al discordiei fiind salariul minim pe economie, introdus în luna ianuarie.

Adoptarea salariului minim pe economie a fost condiția principală pusă de social-democrați după alegerile din septembrie 2013 pentru a intra într-o coaliție alături de conservatorii cancelarului Merkel. Dar acum reprezentanți creștin-democrații fac presiuni pentru introducerea unor excepții de la aplicarea salariului minim stabilit la 8,5 euro pe oră, excepții neagreate de social-democrați.

Pe de altă parte, planurile guvernului de a înăspri normele privind controlul câștigurilor obținute din închirierea spațiilor imobiliare au creat noi fricțiuni în coaliție, CDU dorind modificarea proiectului de lege privind plata comisioanelor către agențiile imobiliare.

În același timp, creștin-democrații critică propunerile privind legislația muncii formulate de ministrul social-democrat al muncii, Andrea Nahles, pe care CDU le consideră birocratice și costisitoare.

Întâlnirea de marți — la care vor participa liderii SPD și CSU, Sigmar Gabriel și, respectiv, Horst Seehofer, precum și șefii grupurilor parlamentare — este pentru Angela Merkel și un prilej de a se concentra din nou asupra problemelor de politică internă, după ce în ultima vreme agenda ei a fost dominată de chestiuni precum programul de asistență pentru Grecia sau conflictul din Ucraina. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu