Angela Merkel se întâlnește cu liderii principalelor partide în urma tensiunilor din interiorul coaliției sale guvernamentale

Angela Merkel se întâlnește cu liderii principalelor partide în urma tensiunilor din interiorul coaliției sale guvernamentale

Cancelarul german Angela Merkel i-a convocat marți la consultări pe liderii partidelor ce alcătuiesc coaliția sa guvernamentală, în contextul tensiunilor tot mai mari generate în interiorul acestei coaliții de părerile divergente privind politicile economice ale executivului, consemnează agenția DPA.

Ultima întâlnire a coaliției formate din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului Merkel, Partidul Social-Democrat (SPD) și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU) a avut loc în luna noiembrie, dar de atunci tensiunile s-au acutizat, principalul măr al discordiei fiind salariul minim pe economie, introdus în luna ianuarie.

Adoptarea salariului minim pe economie a fost condiția principală pusă de social-democrați după alegerile din septembrie 2013 pentru a intra într-o coaliție alături de conservatorii cancelarului Merkel. Dar acum reprezentanți creștin-democrații fac presiuni pentru introducerea unor excepții de la aplicarea salariului minim stabilit la 8,5 euro pe oră, excepții neagreate de social-democrați.

Pe de altă parte, planurile guvernului de a înăspri normele privind controlul câștigurilor obținute din închirierea spațiilor imobiliare au creat noi fricțiuni în coaliție, CDU dorind modificarea proiectului de lege privind plata comisioanelor către agențiile imobiliare.

În același timp, creștin-democrații critică propunerile privind legislația muncii formulate de ministrul social-democrat al muncii, Andrea Nahles, pe care CDU le consideră birocratice și costisitoare.

Întâlnirea de marți — la care vor participa liderii SPD și CSU, Sigmar Gabriel și, respectiv, Horst Seehofer, precum și șefii grupurilor parlamentare — este pentru Angela Merkel și un prilej de a se concentra din nou asupra problemelor de politică internă, după ce în ultima vreme agenda ei a fost dominată de chestiuni precum programul de asistență pentru Grecia sau conflictul din Ucraina. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

3 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță