Ankara l-a împiedicat pe liderul sârbilor bosniaci să participe la comemorarea genocidului armenilor

Ankara l-a împiedicat pe liderul sârbilor bosniaci să participe la comemorarea genocidului armenilor

Turcia l-a împiedicat miercuri pe liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, să se ducă în Armenia pentru a asista la ceremoniile comemorative ale centenarului genocidului armean, interzicând avionului său să-i survoleze teritoriul, informează AFP. 'Chiar dacă autorizațiile pentru acest zbor fuseseră obținute inițial, autoritățile turce nu au permis survolarea teritoriului lor', afirmă un comunicat al președintelui Republicii Srpska, entitate a sârbilor în Bosnia.

Avionul la bordul căruia se afla Dodik a făcut escală la Burgas, în estul Bulgariei, pentru a aștepta autorizația finală de a survola Turcia, etapă obligatorie înainte de a ajunge în Armenia.

Președintele a așteptat patru ore și jumătate această autorizație, decizând în cele din urmă să se întoarcă în Bosnia, potrivit aceleiași surse.

Armenia marchează vineri 100 de ani de la masacrele care au costat viața un milion și jumătate de armeni sub Imperiul Otoman, în pofida criticilor Turciei, care respinge în continuare termenul de genocid.

Sute de mii de persoane sunt așteptate la Erevan pentru o ceremonie comemorativă la Memorialul dedicat victimelor genocidului armean. Printre invitați figurează președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez, Francois Hollande.

La jumătatea lunii aprilie, Milorad Dodik a remis Parlamentului entității sârbe din Bosnia o declarație prin care recunoștea genocidul armean și care urma să fie adoptată în zilele următoare.

Această inițiativă a fost criticată de liderii politici musulmani din Bosnia pentru care Turcia este unul dintre principalii aliați internaționali.

Ei au denunțat un 'comportament ipocrit' al lui Dodik, care refuză să recunoască faptul că musulmanii din Bosnia au fost victimele unui genocid la Srebrenica, în care aproape 8.000 de persoane au fost ucise spre sfârșitul războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995).

Acest masacru — cel mai grav în Europa după Cel de-al Doilea Război Mondial, comis de forțele sârbe din Bosnia — a fost calificat drept genocid de justiția internațională.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina