Arabia Saudită trebuie să renunțe la finanțarea moscheilor din străinătate, susține vicecancelarul german

Arabia Saudită trebuie să renunțe la finanțarea moscheilor fundamentaliste din străinătate care sunt acuzate de alimentarea extremismului islamic, a afirmat duminică vicecancelarul german Sigmar Gabriel, potrivit agenției France Presse.

'Moscheile wahhabiste sunt finanțate în întreaga lume de Arabia Saudită. În Germania, numeroși islamiști considerați periculoși provin din aceste comunități', a declarat Sigmar Gabriel, lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), pentru săptămânalul Bild am Sonntag.

Wahhabismul este o mișcare politico-religioasă creată în secolul XVIII de șeicul Mohammad bin Abdul Wahhab, cofondator al statului saudit.

Organizații islamiste extremiste, precum Statul Islamic (SI), se inspiră din concepția wahhabistă.

La rândul său, liderul grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann, a spus să wahhabismul a furnizat o 'ideologie completă Statului Islamic și contribuie la radicalizarea musulmanilor moderați din alte țări'. 'Este un lucru de care nu avem nevoie și pe care noi nu îl vrem în Germania', a accentuat parlamentarul german.

Declarațiile liderilor SPD intervin la câteva zile după publicarea în presă a unui document intern al Serviciului de informații german (BND) conform căruia politica externă promovată de familia regală saudită este 'impulsivă' și constituie o sursă de instabilitate în regiunea Orientului Mijlociu.

Guvernul de la Berlin a respins însă criticile BND și a subliniat rolul diplomatic important al guvernului saudit în soluționarea pașnică a conflictelor din Orientul Mijlociu.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

5 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc