Arabia Saudită trebuie să renunțe la finanțarea moscheilor din străinătate, susține vicecancelarul german

Arabia Saudită trebuie să renunțe la finanțarea moscheilor din străinătate, susține vicecancelarul german

Arabia Saudită trebuie să renunțe la finanțarea moscheilor fundamentaliste din străinătate care sunt acuzate de alimentarea extremismului islamic, a afirmat duminică vicecancelarul german Sigmar Gabriel, potrivit agenției France Presse.

'Moscheile wahhabiste sunt finanțate în întreaga lume de Arabia Saudită. În Germania, numeroși islamiști considerați periculoși provin din aceste comunități', a declarat Sigmar Gabriel, lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), pentru săptămânalul Bild am Sonntag.

Wahhabismul este o mișcare politico-religioasă creată în secolul XVIII de șeicul Mohammad bin Abdul Wahhab, cofondator al statului saudit.

Organizații islamiste extremiste, precum Statul Islamic (SI), se inspiră din concepția wahhabistă.

La rândul său, liderul grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann, a spus să wahhabismul a furnizat o 'ideologie completă Statului Islamic și contribuie la radicalizarea musulmanilor moderați din alte țări'. 'Este un lucru de care nu avem nevoie și pe care noi nu îl vrem în Germania', a accentuat parlamentarul german.

Declarațiile liderilor SPD intervin la câteva zile după publicarea în presă a unui document intern al Serviciului de informații german (BND) conform căruia politica externă promovată de familia regală saudită este 'impulsivă' și constituie o sursă de instabilitate în regiunea Orientului Mijlociu.

Guvernul de la Berlin a respins însă criticile BND și a subliniat rolul diplomatic important al guvernului saudit în soluționarea pașnică a conflictelor din Orientul Mijlociu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?