Arestări în Pakistan, după ce o tânără însărcinată a fost ucisă cu pietre de propria familie

Arestări în Pakistan, după ce o tânără însărcinată a fost ucisă cu pietre de propria familie

Cinci bărbaţi au fost arestaţi pentru uciderea cu pietre a unei tinere însărcinate în Pakistan, printre ei numărându-se şi tatăl victimei, a anunţat vineri poliţia.

Farzana Parveen, în vârstă de 25 de ani, a fost lapidată marţi dimineaţă în faţa Înaltei Curţi de Justiţie din Lahore, metropolă cu zece milioane de locuitori, de aproape 30 de membri ai familiei sale, care se opuneau căsătoriei cu un agricultor local.

Această moarte sordidă a generat un val de indignare şi a dezvăluit oroarea crimelor de onoare şi fragilitatea statutului femeii în unele medii din Pakistan, ţară în care căsătoriile sunt deseori aranjate de familii.

Poliţia l-a arestat marţi pe tatăl tinerei în legătură cu această crimă, dar premierul pakistanez Nawaz Sharif le-a cerut autorităţilor din Penjab, provincie a cărei capitală este Lahore, rezultate urgente în acest caz.

"Echipa specială de anchetă înfiinţată de poliţie la cererea autorităţilor (provinciei) a arestat încă patru bărbaşi, un unchi şi doi veri ai femeii asasinate, precum şi un şofer", a declarat vineri pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul anchetei, Zulfiqar Hameed.

Şeful Guvernului din Penjab, Shahbaz Sharif, fratele lui Nawaz Sharif, a anunţat, de asemenea, joi, proceduri judiciare accelerate în acest caz plasat sub autoritatea legii antiterorism.

Într-o turnură pe cât de neaşteptată, pe atât de macabră, soţul tinerei decedate, Mohammad Iqbal, a mărturisit joi că şi-a ucis prima soţie.

"Eram îndrăgostit de Farzana şi din cauza acestei iubiri mi-am ucis prima soţie ... am sugrumat-o", a declarat el pentru AFP într-un interviu realizat prin telefon.

Dar bărbatul a fost eliberat rapid după ce a plătit "preţul sângelui", o dispoziţie controversată a legii pakistaneze care îi permite unui ucigaş să scape de pedeapsă dacă plătşte o compensaţie familiei victimei.

Aflat în libertate, ucigaşul a convins-o pe Farzana să se căsătorească cu el. Dar familia tinerei s-a opus în cele din urmă uniunii lor nu pentru că Mohammad şi-a ucis prima soţie, ci pentru că banii propuşi pentru căsătoria cu Farzana nu erau suficienţi, a pledat el.

Statele Unite, Marea Britanie şi ONU au denunţat vehement uciderea tinerei însărcinate în trei luni şi a cerut Pakistanului măsuri concrete şi rapide pentru a pune capăt crimelor de onoare.

Aproximativ 1.000 de femei sau adolescente au fost ucise anul trecut pentru că şi-au "dezonorat" familia, potrivit Comisiei pakistaneze pentru drepturile omului, care denunţă "impunitatea" de care se bucură autorii acestor crime.

În Pakistan, legile în vigoare de la începutul anilor 2000 interzic căsătoriile forţate şi penalizează crimele de onoare, dar se lovesc deseori de obiceiuri ancestrale, o interpretare rigoristă a islamului sau indiferenţa poliţiei, se spune într-un material publicat de Agenţia Mediafax.

 

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...