Arma hipersonică americană a zburat doar patru secunde

Cel mai recent test cu armă hipersonică al americanilor s-a încheiat cu un eşec la doar câteva secunde de la lansare. Inginerii de la Complexul de Lansare Kodiak din Alaska au fost nevoiţi să apese butonul de autodistrugere, după ce racheta care transporta arma-prototip părea că se va prăbuşi. 

Misiunea a fost abandonată pentru a nu pune în pericol siguranţa publică, complexul afându-se la aproximativ 40 de kilometri de oraşul Klondike din Alaska. „Din cauza unei anomalii de zbor, testul a fost încheiat voit în apropierea blocului de lansare, la scurt timp după ridicarea de la sol, pentru siguranţa publică. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit”, a transmis Maureen Schumann, purtător de cuvânt al Pentagonului. 

Ulterior, presa americană a aflat că „anomalia de zbor” însemna, de fapt, că arma hipersonică a explodat în timpul lansării rachetei, riscând să o deraieze. „Arma a explodat în timpul lansării şi a căzut în complex”, a declarat apoi Schumann. Martorii aflaţi la peste 30 de kilometri de complexul de lansare povestesc că explozia a fost „foarte zgomotoasă şi înspăimântătoare”. 

O contrapondere ieftină şi rapidă pentru arma nucleară

Testul a făcut parte din programul Atacul Convenţional Prompt la nivel Global al Departamentului pentru Apărare al Statelor Unite ale Americii, programul prin care americanii şi-au propus să obţină o armă convenţională ieftină, care poate ataca oriunde în lume în mai puţin de o oră. Practic, o contrapondere rapidă şi accesibilă pentru armele nucleare. 

Pe de-o parte, unii analişti laudă eforturile în acest sens drept o contrapondere pentru programul nuclear al Coreei de Nord, însă de cealaltă parte, SUA sunt acuzate că dezvoltă programul doar ca parte a cursei înarmării cu China, care a testat cu succes o armă hipersonică în ianuarie. 

Prototipul testat acum de americani consta într-un avion fără pilot dotat cu arma hipersonică. Aparatul de zbor era ataşat unei rachete şi, după lansarea acesteia, ar fi trebuit să fie urcat până la ieşirea din atmosferă, după care să fie propulsat la viteze hipersonice, mai mari de Mach 5 (peste 6.120 de kilometri pe oră) către o ţintă. Americanii au testat cu succes un astfel de prototip în 2011, însă, de atunci, mai multe teste au eşuat. 

Ce este arma hipersonică

Armele hipersonice testate de americani sunt montate la bordul unor avioane fără piloţi şi fără motor, care sunt ridicate până aproape de intrarea în spaţiu şi apoi lansate în atmosferă. Ele prind astfel viteze uimitoare şi pot lovi oriunde în lume în mai puţin de o oră. 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

2 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 Circ în PSD / Tudose îl atacă pe Dâncu, ăla îi face muci pe baronii Ciumei Roșii din Sud

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?