Armata lituaniană a început un exercițiu de simulare a respingerii atacurilor 'omuleților verzi', pe fondul temerilor față Rusia

Armata lituaniană a început miercuri un exercițiu de simulare a respingerii unui atac asupra terminalului de gaze naturale lichefiate inaugurat anul trecut, prin aceste aplicații militare Lituania transmițând Rusiei mesajul că este hotărâtă să se apere dacă va fi nevoie, relatează agenția Reuters.

Scenariul exercițiului militar este inspirat din anexarea Crimeii de către Rusia, care mai întâi a preluat controlul militar asupra acestei peninsule cu ajutorul unor trupe alcătuite din soldați în uniforme fără însemne, cunoscuți acum sub numele de 'omuleții verzi'. 'Încercăm să învățăm din situația Ucrainei și a Crimeii (...) Nu ne temem de nimeni', a declarat agenției Reuters președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Programul de aplicații militare, denumit 'Lightning Strike' ('Lovitura Fulger') și la care participă 3.000 de soldați, va continua în zilele următoare cu simularea respingerii unor atacuri asupra altor obiective strategice, cum ar fi clădirile guvernamentale, depozitele de armament și aeroporturile, experiența anexării Crimeii și a conflictului din estul separatist al Ucrainei arătând că acestea sunt primele vizate într-o agresiune.

Statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia) au pe teritoriul lor minorități rusești și se tem că ar putea deveni, după Ucraina, viitoarea țintă a provocărilor Moscovei, deși toate trei sunt membre ale NATO.

Președinta Dalia Grybauskaite, căreia i se mai spune în țara ei și 'Doamna de Fier', a fost printre dintre cei mai vocali lideri care au atras atenția asupra amenințărilor ce ar putea proveni dinspre Rusia, cerând insistent NATO să-și sporească prezența militară în regiune pentru a demonstra astfel că Alianța este hotărâtă să apere statele baltice în eventualitatea unei agresiuni. De asemenea, ea a apreciat că acordul de încetare a focului în Ucraina este un eșec și a cerut Occidentului să furnizeze arme guvernului de la Kiev.

Printre succesele politicii promovate de Dalia Grybauskaite se numără și construirea terminalului de gaze lichefiate ce elimină dependența energetică a Lituaniei față de Rusia.

Totuși, linia dură adoptată față de Moscova i-a atras și unele critici. Astfel, atunci când a calificat Rusia drept un stat terorist, comisarul lituanian din executivul comunitar, Vytenis Andriukaitis, a acuzat-o că încearcă, împreună cu președintele Vladimir Putin, să ridice un nou Zid al Berlinului.

Totuși, deși conduce o țară de numai trei milioane de locuitori, Dalia Grybauskaite a avut tăria să afirme că unele state europene nu au curajul să instituie sancțiuni pe termen lung împotriva Rusiei și că sunt interesate mai mult de probleme precum Africa sau imigrația. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Scrisoare deschisă a unui diasporean către România

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan