Atacul terorist de la Paris ar putea însemna revenirea islamiștilor în Europa (expert)

Atacul terorist de la Paris ar putea însemna revenirea islamiștilor în Europa (expert)

Modul în care a fost organizat atacul asupra sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo oferă motive să credem că actualele conflicte din Irak și Siria ar putea avea efect de bumerang în Europa, a declarat joi, pentru grupul media rus Sputnik, expertul american Max Abrahms, lector la Universitatea Northeastern din Boston.

Atacatorii de la Paris au acționat ca niște profesioniști, atât în timpul atacului, cât și atunci când au fugit, a spus el, adăugând că o întrebare care se impune în acest context este dacă aceștia au participat la conflictul din Siria.

Cel puțin 1.000 de cetățeni francezi s-au alăturat în ultimul timp grupării jihadiste Statul Islamic, a spus expertul citat, indicând că aceștia se alătură jihadiștilor, devin din ce în ce mai radicali, își perfecționează tehnicile militare, iar apoi se întorc acasă.

Dacă se va dovedi că atacatorii au fost anterior în Siria, acesta va fi primul atac major al jihadiștilor care s-au întors acasă dintr-o zonă de conflict, spune el.

În afară de caricaturile cu profetul Mohamed și liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, ca posibile motive ale atacului, aceasta ar putea fi prețul pe care îl plătește Franța pentru politica sa externă sau pentru "modul francez de viață și calea democratică", afirmă el.

Franța participă activ la operațiunile de combatere a terorismului nu numai în Irak și Siria, ci și în Africa de Vest, adaugă Max Abrams.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...