ATENTAT în China: Cel puţin 31 de persoane au fost ucise şi 94 au fost rănite în urma unor explozii produse într-o piaţă

ATENTAT în China: Cel puţin 31 de persoane au fost ucise şi 94 au fost rănite în urma unor explozii produse într-o piaţă

O explozie puternică a avut loc joi dimineaţa într-o piaţă în aer liber din Urumqi, capitala regiunii musulmane Xinjiang, în vestul Chinei, a anunţat agenţia oficială China Nouă. Cel puţin 31 de persoane au fost ucise în atentat, au anunţat autorităţile chineze.

ATENTAT în China: O explozie puternică s-a produs într-o piaţă din regiunea Xinjiang

UPDATE - Cel puţin 31 de persoane au fost ucise în atentat

Cel puţin 31 de persoane au fost ucise în atentatul comis joi la Urumqi, capitala regiunii musulmane chineze Xinjiang, au anunţat autorităţile chineze, relatează AFP.

Două vehicule de teren au intrat în incinta unei pieţe, unul explodând în mijlocul mulţimii, potrivit presei de stat care, la fel ca autorităţile, evocă un "act terorist" în centrul acestei regiuni în care o parte a populaţiei respinge tutela Beijingului.

Atentatul s-a soldat cu 94 de răniţi, potrivit site-ului Tianshan, controlat în mod direct de către Guvernul din Xinjiang.

Preşedintele chinez Xi jinping a ordonat ca acest atac să primească un răspuns rapid şi ferm din partea forţelor de securitate, potrivit agenţiei oficiale de presă China Nouă.

În jurul orei locale 7.50 (2.50, ora României), două "vehicule de teren" au intrat în mulţimea din această piaţă în aer liber, situată în centrul oraşului, în apropiere de Parcul Poporului, a relalat presa de stat, citând martori ai acestui atac.

Dispozitivele explozive au fost lansate de către atacatori din vehiculele lor, dintre care unul a explodat, adaugă China Nouă. Un martor a declarat că a auzit "vreo 12 explozii", potrivit agenţiei.

Ora matinală la care s-a produs atentatul este unul dintre momentele zilei când pieţele chineze de cartofi şi cărnuri sunt foarte aglomerate.

Imagini de la faţa locului, postate în reţeaua de socializare Weibo, echivalentul chinez al Twitterului, prezintă flăcări într-o stradă cu trei drumuri şi un nor de fum deasupra pieţei, în spatele unei baricade a poliţiei.

"Au avut loc mai multe explozii puternice dimineaţa în piaţă, în faţa Palatului Culturii din Urumqi", relatează autorul unui mesaj postat pe Weibo, adăugând că a văzut scena atacului de la o distanţă de 100 de metri.

"Am văzut flăcări şi nori groşi de fum negru, vehicule şi tarabe au căzut pradă focului, în timp ce vânzătorii fugeau în toate direcţiile, abandonându-şi mărfurile", a povestit el.

"Toţi răniţii" au fost evacuţi şi transportaţi la spitale, a precizat la rândul său Tianshan, un portal de informaţii al Guvernului regional din Xinjiang.

Atentatul intervine a doua zi după anunţul privind condamnarea la Xinjiang a 39 de persoane, acuzate că au difuzat "înregistrări video teroriste", la pedepse grave, săptămâna aceasta.

Provincia Xinjiang este afectată în mod periodic de tulburări din cauza tensiunilor puternice între etnici han, majoritari în China, şi etnici uiguri, musulmani turcofoni. Autorităţile acuză în mod invariabil activiştii uiguri de "terorism".

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

4 De citit...

5 „Abia aștept să vă arăt tot”