Atentate la Paris: Amplă operațiune antiteroristă în nordul capitalei franceze (sinteză)

Atentate la Paris: Amplă operațiune antiteroristă în nordul capitalei franceze (sinteză)

Poliția franceză a lansat miercuri dimineață o operațiune la Saint-Denis, la periferia nordică a Parisului, care l-a vizat pe Abdelhamid Abaaoud, creierul atentatelor comise vinerea trecută în capitala Franței și soldate cu 129 de morți și cel puțin 350 de răniți, relatează Reuters și DPA.

* LIVE UPDATE Operațiune antiteroristă în nordul Parisului: Ministrul justiției susține că operațiunea s-a încheiat, poliția anunță că aceasta continuă

Surse ale poliției franceze au declarat că este o mare probabilitate ca Abdelhamid Abaaoud (în vârstă de 27 de ani) să se afle într-un apartament din Saint-Denis situat în apropierea Stade de France, unul dintre obiectivele vizate de atentatele teroriste de vinerea trecută.

Focuri de armă au fost auzite în jurul orei locale 04:30 (03:30 GMT), la operațiune participând forțe speciale ale poliției (RAID). De asemenea, circa 50 de militari au fost desfășurați miercuri dimineața la Saint-Denis, postându-se la intrarea în perimetrul de securitate, de-a lungul vitrinelor magazinelor, cu arme de foc în mână, purtând veste antiglonț și căști. Un martor a declarat că 'un zgomot puternic' urmat de schimburi de focuri de armă 'care au durat circa 10 minute' au fost auzite la scurt timp după lansarea operațiunii.

Ferestrele caselor au rămas închise și cu greu putea fi văzut vreun civil pe străzile din Saint-Denis, notează EFE.

Detonări puternice au fost auzite în jurul orei 07:30 (06:30 GMT), la trei ore de la declanșarea operațiunii antiteroriste, punctate de schimburi intense de tiruri.

O sursă polițienească a declarat că trei suspecți au fost arestați până acum, în timp ce surse judiciare, citate de RTL, au precizat că cel puțin două persoane au murit, dintre care o femeie purtând o vestă cu explozibil, care s-a aruncat în aer. Moartea femeii kamikaze a fost confirmată, printr-un comunicat de presă al justiției, citat de AFP.

Publicația Le Monde a invocat un bilanț mai grav — trei morți — în urma operațiunii. Aceasta menționează că trei ofițeri de poliție au fost răniți, iar două persoane arestate.

Potrivit AFP, raidul l-a vizat și pe cel mai recent suspect în urma atacurilor de la Paris din 13 noiembrie. Un bărbat neidentificat, despre care presa a relatat prima dată marți, ar fi al nouălea suspect în atentatele de vineri noaptea din capitala franceză.

Un alt urmărit este Salah Adbeslam (în vârstă de 26 de ani), pe numele căruia Belgia a emis duminică un mandat de arestare internațional. Francezul născut la Bruxelles ar putea fi și unul dintre atacatorii de la Paris. Un frate de-al său, Ibrahim Abdeslam (31 de ani), care a trăit în cartierul bruxellez Molenbeek, s-a aruncat în aer, vineri noaptea, la restaurantul Comptoir de pe bulevardul Voltaire din Paris. Despre el s-a aflat că era prieten cu Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al unor atentate dejucate de poliție în luna ianuarie la Verviers, în estul Belgiei.

În jurul orei locale 08:00 ministrul francez al justiției Christiane Taubira a anunțat că operațiunea s-a încheiat, în timp ce unele media relatau că cel puțin un suspect încă se afla baricadat în clădire.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)

Citiți mai mult:

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 Americanii au umblat la „cutia cu maimuțe” și le-au trimis ceva special ucrainenilor

5 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…