Austria: Ascensiune a extremei drepte în urma unor alegeri regionale

Austria: Ascensiune a extremei drepte în urma unor alegeri regionale

Partidul austriac de extremă dreapta - Partidul Libertății - și-a consolidat pozițiile în urma unor alegeri regionale desfășurate duminică în Austria Superioară, formațiunea politică dublându-și practic rezultatul de la scrutinul precedent, potrivit primelor rezultate, informează AFP.

Partidul Libertății din Austria (FPO) a obținut 31,4% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale făcute publice după numărarea a 16% din voturi, comparativ cu doar 15,3% cât a înregistrat în alegerile din 2009.

"Am fost optimiști de la început, însă rezultatul depășește așteptările noastre", a declarat liderul FPO, Heinz-Christian Strache.

Creștin-democrații din OVP își păstrează primul loc, cu 35,5% dintre sufragii, însă acuză pierderi grele (mai mult de 11%). Rezultatul este "amar", a reacționat secretarul general al creștin-democraților austrieci, Gernot Blumel.

Partidul Social-Democrat (SPO) a întrunit doar 17,9% din sufragii, o scădere cu peste 7 procente.

Problema azilului politic și a refugiaților a jucat un rol hotărâtor în aceste alegeri, potrivit Institutului austriac Public Opinion Strategies. Austria se confruntă zilnic cu sosirea pe teritoriul său a mii de imigranți originari din Orientul Mijlociu, dintre care majoritatea își continuă drumul spre Germania sau spre nordul Europei.

Această ascensiune a FPO în Austria Superioară, stat industrial din nordul țării, intervine la două săptămâni după alegerile din orașul-stat Viena, bastion al social-democraților de mai multe decenii, în prezent supus de asemenea unei întăriri a extremei drepte.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…