Autoritățile din Chicago despăgubesc negrii torturați de poliția locală

Autoritățile din Chicago despăgubesc negrii torturați de poliția locală

Primăria orașului american Chicago (nordul SUA), a aprobat miercuri alocarea a 5,5 milioane de dolari drept compensații financiare acordate pentru circa 100 de persoane, în cea mai mare parte negri, care fuseseră torturați de poliția sa între anii 1972 și 1991, potrivit AFP. Aproape 100 de persoane au fost torturate de fostul șef al poliției Jon Burge pentru a le obține mărturiile, potrivit Chicago Tribune.

"Este doar o etapă, dar una esențială pentru a repara nedreptățile și a șterge această pată", a afirmat primarul Rahm Emanuel, citat de cotidianul american. "Chicago își va înfrunta în fine trecutul, îl va accepta, va recunoaște când ceva rău a fost făcut și va fi destul de puternic pentru a spune aceasta", a mai declarat el.

Cea mai mare parte a victimelor proveneau din cartiere sărace din South Side și primăria a contestat plângerile lor timp de decenii.

"Chicago a făcut un pas istoric pentru a arăta țării și lumii că nu poate exista aici dată de expirare pentru compensarea unor crime atât de odioase ca tortura", și-a exprimat satisfacția directorul general al Amnesty International SUA, Steven Hawkins, într-un comunicat.

Potrivit Amnesty, după arestarea lor, "suspecții erau obiectul unor abuzuri teribile, inclusiv șocuri electrice asupra organelor genitale și a altor părți ale corpului, ei erau asfixiați, bătuți, chiar supuși unor simulări de execuție — toate acestea însoțite de insulte cu caracter rasist lansate de polițiști care erau toți albi".

Aceste compensații și scuze ieșite din comun au loc într-un moment de tensiune exacerbată în SUA între comunitatea de culoare și poliție, acuzată de violență și rasism.

Manifestații au fost organizate în mai multe mari orașe, unele dintre ele degenerând în violențe, după mai multe drame în cursul cărora negri neînarmați au fost uciși de polițiști.

Orașul Baltimore (estul SUA) a fost zguduit săptămâna trecută de violențe, după înhumarea lui Freddie Gray, 25 de ani, mort în urma unei răni "grave" în cursul transportării sale în 12 aprilie, fără centură, cu picioarele și mâinile legate, culcat pe burtă, într-o dubă a poliției. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...