Autoritățile italiene au descoperit o nouă rețea mafiotă, cu vaste conexiuni în politică și în primăria din Roma

Autoritățile italiene au descoperit o nouă rețea mafiotă, cu vaste conexiuni în politică și în primăria din Roma

Primarul Romei, Ignazio Marino, a dispus joi verificarea tuturor contractelor publice după ce în urma unei operațiuni spectaculoase a poliției a fost descoperită o rețea mafiotă necunoscută până în prezent și care de mai mulți ani reușea să aranjeze licitațiile primăriei capitalei italiene, transmite agenția DPA.

Poliția italiană a arestat marți 29 de persoane, alte 8 au fost plasate în arest la domiciliu și încă 39 sunt suspecte, inclusiv predecesorul lui Marino, Gianni Alemanno.

Potrivit agenției DPA, scandalul a șocat întreaga Italie, țară care s-a regăsit miercuri în Indicele de percepție asupra corupției, întocmit de Transparency International, în rândul celor mai corupte state din UE, alături de România, Bulgaria și Grecia.

Conform autorităților italiene, Alemanno, împreună cu alți responsabili, se afla în cârdășie cu presupusul șef al acestei noi rețele mafiote, Massimo Carminati, unul dintre cei arestați. Agenția France Presse subliniază că înregistrările difuzate de poliție relevă sentimentul de putere deplină pe care-l avea acest individ în vârstă de 56 de ani, rămas cu un singur ochi după ce a fost rănit în anul 1981 într-un schimb de focuri cu poliția pe când încerca să fugă în Elveția.

Supranumit 'piratul', el este de altfel o mai veche cunoștință a poliției, mai mulți mafioți care s-au destăinut autorităților italiene acuzându-l de numeroase crime, dar cu toate acestea a reușit până marți să rămână în libertate. Fost membru al Nucleelor Armate Revoluționare, o grupare teroristă de extremă dreapta care a comis mai multe atacuri la sfârșitul anilor '70, Carminati și-a făcut ucenicia în mafie în cadrul grupării Magliana, care a terorizat Roma la începutul anilor '80.

Într-una dintre înregistrările publicate, el explică ceea ce numește 'teoria lumii din mijloc', locul unde își situează rețeaua mafiotă. 'Cei care sunt în viață sunt deasupra, iar morții dedesubt. Noi suntem la mijloc, în această zonă de mijloc unde toată lumea se întâlnește', îi spune Carminati primului său colaborator.

'Lumea de mijloc' la care face el referire este acum bănuită că a dat mită responsabililor locali din Roma pentru a truca numeroase licitații publice, rețeaua mafiotă beneficiind astfel de fonduri publice destinate de exemplu centrelor de primire a refugiaților. 'Ai idee cât câștigăm de pe urma imigranților? Mai mult decât din traficul de droguri', se laudă într-o conversație telefonică interceptată adjunctul lui Carminati, Salvatore Buzzi, și el acum în arest.

Investigația s-a concentrat inițial pe cercul apropiat al fostului primar Alemanno, dar ulterior cercetările s-au extins și asupra responsabililor Partidului Democrat (PD) ce dețin în prezent funcții în primăria din Roma. Premierul Matteo Renzi, secretarul general al PD, a fost nevoit să reacționeze, consemnează agenția EFE. După ce s-a declarat 'șocat' de aceste dezvăluiri, el i-a exclus pe liderii locali din partid și l-a însărcinat pe președintele formațiunii, Matteo Orfini, să conducă o investigație proprie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…