AVERTISMENTUL lui Gorbaciov: Lumea se află "în pragul unui nou Război Rece"

Ultimul conducător al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a declarat sâmbătă că lumea se află "în pragul unui nou Război Rece", la festivităţile care marchează 25 de ani de la demolarea Zidului Berlinului.

"Lumea se află în pragul unui nou Război Rece", a avertizat fostul lider, în vârstă de 83 de ani, referindu-se la criza ucraineană. "Unii afirmă că acesta a început deja", a adăugat el, potrivit agenţiei germane dpa.

În ultimele luni, "încrederea s-a rupt", a mai apreciat el.

"Să ne amintim că nu poate exista securitate în Europa fără parteneriatul germano-rus", a insistat Gorbaciov la o manifestaţie organizată de Fundaţia "Cinema for peace", din care face parte.

Într-un interviu pentru RadioTeleviziunea Elveţiană (RTS), care urmează să fie difuzat duminică, Gorbaciov a apreciat că "se încearcă să fim atraşi într-un nou Război Rece. Vedem noi ziduri. În Ucraina vor să sape o prăpastie enormă".

"Pericolul este în continuare prezent", consideră el. "Ei cred că au câştigat Războiul Rece. Nu există un învingător, toată lumea a câştigat", este el de părere. "Dar, în prezent, ei vor să înceapă o nouă cursă a înarmării", subliniază Gorbaciov.

Întrebat dacă prin "ei" înţelege ţările NATO, fostul lider sovietic a răspuns că "NATO este un instrument care este folosit".

Prezent la Berlin tot weekendul festivităţilor care marchează 25 de ani de la demolarea Zidului, Gorbaciov urmează să fie primit luni de cancelarul Angela Merkel.

Mihail Gorbaciov, căruia i se atribuie meritul că a permis Reunificarea germană, a declarat înainte să plece la Berlin că intenţionează să apere poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa cancelarului Angela Merkel.

 

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul șef al Departamentului Analiză din SRI anunță explozia COVID-19 în România

2 Turcescu anunță iminenta săltare a Gabrielei Firea!

3 Nou cutremur în PSD! Aproape toată Organizația Ilfov a trecut la PNL, cu primari cu tot!

4 Scandal de hărțuire sexuală la vârful PMP

5 Cum ies la iveală epoleții la PSD!!! Tatăl lui Mihai Tudose, confirmat cu coronavirus, este internat la Spital…