Avioanele conectate la internet, o nouă potențială țintă pentru pirații informatici

Avioanele conectate la internet, o nouă potențială țintă pentru pirații informatici

Pirații informatici ar putea exploata echipamentele avioanelor comerciale, conectate tot mai mult la internet, pentru a distruge sistemele electronice din cabinele piloților, potrivit unui raport al guvernului american, transmite AFP. Securitatea cibernetică în zbor a fost identificată drept o ''problemă de importanță sporită'' asupra căreia Administrația federală a aviației din SUA (FAA) începe să reflecteze, a estimat organismul de audit al Congresului american (GAO).

''Tehnologiile moderne de comunicații, inclusiv conectivitatea IP (servicii legate la internet, n.r.), sunt tot mai utilizate de sistemele avioanelor, permițând indivizilor neautorizați să aibă acces și să compromită sistemele aeroelectronice ale aparatului'', a notat GAO în raportul său.

Până recent, electronica ce ajuta la controlul și pilotarea avioanelor (avionica) funcționa în manieră autonomă.

''Totuși, potrivit FAA și experților cu care am vorbit, rețeaua IP i-ar putea permite unui pirat informatic să aibă acces de la distanță la sistemele aeroelectronice și să le compromită'', a adăugat GAO.

FAA nu a pus deocamdată în practică norme referitoare la procesul de certificare a noilor avioane. Totuși, responsabili americani au precizat în fața GAO că Administrația federală a aviației americane ia în considerare această problemă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...