Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Barack Obama salută participarea afganilor la scrutinul prezidenţial

Potrivit datelor Comisiei Electorale Independente (CEI), peste 7 miloane de afgani (circa 50%) din numărul celor înscrişi pe listele electorale au participat sâmbătă în primul tur de scrutin. Totuşi, cifrele nu sunt încă finale. În cazul în care se va confirma, prezenţa din 2014 ar putea fi una cu mult mai mare faţă de cea înregistrată în 2009, atunci când 30% dintre cetăţenii cu drept de vot au venit la urne.

„În numele poporului american, doresc să felicit milioanele de afgani care au decis să participe într-un mod entuziast la alegerile istorice de astăzi”, a afirmat preşedintele american într-un comunicat.

Barack Obama s-a declarat de asemenea optimist în privinţa capacităţii autorităţilor afgane de a-şi îndeplini sarcinile în perioada următoare.

Deşi au existat numeroase ameninţări ale grupurilor talibane asupra unor posibile atacuri îndreptate împotriva celor care merg la vot, scrutinul electoral de sâmbătă nu a fost marcat de incidente importante.

Alegerile prezidenţiale din Afganistan sunt considerate istorice deoarece este prima succesiune a unui preşedinte afgan ales democrat la altul.

„Astăzi am dovedit lumii că Afganistanul este condus de poporul său. Mulţumesc forţelor de securitate, comisiei electorale, precum şi persoanelor care s-au ocupat de acest scrutin, pentru că împreună au început scrierea unui nou capitol în istoria ţării”, a declarat Hamid Karzai, preşedintele în exerciţiu al Afganistanului.

Statele Unite ale Americii au cheltuit circa 90 de miliarde de dolari în formarea trupelor de securitate afgane. Preşedintele american şi-a arătat intenţia de a menţine aproximativ 10.000 de militari în Afganistan, însă actualul preşedinte afgan, Hamid Karzai, a refuzat acest lucru.

„SUA rămţân pregătite să lucreze cu următorul preşedinte al Afganistanului. Vom continua să colaborăm cu poporul afgan în drumul său către un viitor democratic”, a anunţat la rândul său, John Kerry, secretarul american de Stat.

Rezultatele primului tur de scrutin vor fi anunţate la 24 aprilie.


Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac, cu PSD până la capăt! Nu s-a lăsat până nu i-a plasat pe Dăncilă și Teodorovici lângă Halep!

2 VIDEO halucinant cu Dăncilă și Alex Dima de la ProTV! Oameni buni, ascultați-o cum se rățoiește, dobitoaca!

3 VIDEO Imagini-ȘOC cu Dăncilă la Strasbourg vorbind în fața sălii goale! Doar vecinul Băsescu s-a dus s-o ascul…

4 RoMAFIA Ca orice pesedist jegos, Grindeanu și-a tras „cărniță de fotomodel” pe banii noștri.

5 VIDEO Viorica și Ramona sunt prietene. Pe filieră arabă...

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia