Beijingul prezintă în premieră la parada militară noile rachete 21D, supranumite 'ucigașe de portavioane'

Beijingul prezintă în premieră la parada militară noile rachete 21D, supranumite 'ucigașe de portavioane'

Douăsprezece rachete noi balistice ale armatei chineze, de tipul DF-21D, supranumite 'ucigașe de portavioane', au fost prezentat joi la Beijing în cadrul impresionantei parade militare, ocazionată de împlinirea a 70 de ani de la capitularea Japoniei, potrivit imaginilor televiziunii de stat chineze. Această nouă armă, desfășurată în Piața Tiananmen, a suscitat în ultimii ani numeroase speculații în cercurile militare cu privire la capacitatea acestora de a schimba echilibrul de putere în Oceanul Pacific, fieful tradițional al Flotei a 7-a americane.

Montate pe camioane mari, cele 12 rachete de tipul DF-21D ( 'Dongfeng'/'Vânt de est') reprezentau dispozitive cu o lungime de zece metri și un diametru de aproximativ un metru.

Presa oficială chineză a indicat că ar fi pentru prima oară când acestea sunt expuse în public. Raza lor de acțiune rămâne neclară, dar experți militari occidentali estimează că aceasta ar putea fi între 900 și 1.000 de km. Noile rachete balistice sunt capabile să dezvolte o viteză de până la 3.500 km/oră, ceea ce le face aproape invulnerabile în fața sistemelor de apărare antiaeriene clasice.

Rachetele DF-21 D sunt de fapt ASBM ( 'Anti-ship ballistic missile' /'Rachete balistice antinavale'), dotate cu echipamente electronice sofisticate ce le permit odată intrate în atmosferă să se îndrepte spre ținta lor.

Încărcătura explozivă pe care o transportă este capabilă să provoace daune considerabile unui portavion, potrivit experților. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia