Belarus, gata de a-l realege pe "ultimul dictator din Europa"

Belarus, gata de a-l realege pe "ultimul dictator din Europa"

Belarușii merg la urne duminică pentru a vota în scrutinul prezidențial și mai mult ca sigur pentru a-l realege pe actualul lider autoritar Aleksandr Lukașenko, pentru al cincilea mandat, relatează agenția Reuters.


Realegerea lui Lukașenko acum cinci ani a provocat proteste în masă și încarcerarea principalelor figuri ale opoziției, dar sprijinul pentru regimul său de 20 de ani a crescut după ce liderul de la Minsk a vrut să se arate drept un garant al stabilității în fața crizei economice și conflictului separatist prorus din Ucraina vecină.

Occidentul l-a ostracizat de mult timp pe Lukașenko, descris ca "ultimul dictator din Europa" asupra drepturilor omului și reprimarea disidenței politice, impunând sancțiuni economice contra unor oficiali și companii din Belarus.

Cu toate acestea, criticile sale după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia anul trecut, găzduirea la Minsk a negocierilor de pace asupra Ucrainei și grațierea a șase lideri ai opoziției în august sugerează că el caută să-și îmbunătățească imaginea în Occident, afirmă observatori.

Uniunea Europeana va ridica sancțiunile contra Belarus, inclusiv cele care îl privesc pe Lukașenko, pentru patru luni după votul de duminică, pentru a opri orice reprimare de ultim moment, au declarat surse diplomatice vineri, notează Reuters.

O piață de export mai mare ar fi binevenită pentru Belarus, a cărui economie a fost afectată în acest an de căderea monedei în Rusia, un partener comercial cheie și sursă de bani de la lucrătorii migranți.

Produsul Intern Brut în Belarus s-a redus cu 3,5% în ianuarie-august, iar salariul mediu lunar a scăzut cu aproximativ o treime în termeni de dolari de la începutul anului, la 420 USD.

Niciunul dintre cei trei candidați intrați în cursă contra lui Lukașenko în scrutinul de duminică nu reprezintă o provocare serioasă pentru regimul său, în timp ce figuri din opoziție au cerut boicotarea alegerilor.

"Lukașenko și sistemul lui este la capătul drumului. Altă alegere nu este, dar există alegerea de a nu fi oi", a declarat Anatoli Lebedko, o figură de frunte a opoziției, la un miting antiguvernamental sâmbătă ce a atras o mulțime de doar câteva sute de persoane, mai notează Reuters.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...