Belgia, condamnată de CEDO la plata sumei de 10.000 de euro către un fost deținut român

Belgia, condamnată de CEDO la plata sumei de 10.000 de euro către un fost deținut român

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Belgia la despăgubirea cu 10.000 de euro a unui fost deținut român cu titlu de daune morale și a recomandat statului belgian să ia măsuri pentru a ameliora condițiile de detenție în închisorile sale, relatează AFP.

"Problemele care decurg din suprapopularea carcerală a Belgiei, precum și problemele de igienă și vechimea unităților sale penitenciare țin de un caracter structural" și privesc "nu doar" situația personală a reclamantului, a precizat CEDO în textul verdictului.

Anumite acuzații ale reclamantului au fost găsite "mai mult decât plauzibile" de către instanță, care menționează în verdict că există cazuri similare în Belgia care au fost denunțate de observatorii naționali și internaționali "de mai mulți ani".

Reclamantul, Marin Vasilescu, un cetățean român născut în 1970, care a petrecut peste un an în închisoare în Belgia între 2011 și 2012, s-a plâns că a trebuit să doarmă pe o saltea așezată direct pe sol timp de mai multe săptămâni, că nu a avut mereu acces la apă și la toalete și respectiv că a avut un spațiu individual foarte redus în celulă, de mai puțin de 4 mp, timp de mai multe săptămâni.

Considerând că faptele încalcă articolul 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului care interzice "tratamentele inumane sau degradante", CEDO a condamnat statul belgian să-i plătească lui Marin Vasilescu suma de 10.000 de euro drept "daune morale".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Așa o fi?

3 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

4 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

5 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!