Berlusconi, în prima zi a unei pedepse umilitoare, printre bolnavi de Alzheimer

Berlusconi, în prima zi a unei pedepse umilitoare, printre bolnavi de Alzheimer

Silvio Berlusconi a sosit vineri dimineaţa la un centru special de la Cesano Boscone, unde începe să efectueze muncă de interes general în folosul bolnavilor de Alzheimer, o pedeapsă umilitoare şi simbolică pentru declinul politic al fostului premier flamboaiant.

Berlusconi, în prima zi a unei pedepse umilitoare, printre bolnavi de Alzheimer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a coborât repede din maşină, la intrarea în pavilionul San Pietro din cadrul Institutului Sacra Famiglia, fără să spună vreun cuvânt sutelor de jurnalişti prezenţi, ţinuţi la distanţă.

Un sindicalist deghizat în clovn, care a reuşit să intre în incintă în pofida unor măsuri de securitate importante, i-a strigat "Berlusconi la închisoare", "visul muncitorilor italieni este să-l vadă pe Berlusconi la San Vittore", o închisoare de la Milano.

Magnatul media a fost condamnat la patru ani de închisoare - dintre care pentru trei a beneficiat de o amnistie - pe 1 august, în procesul Mediaset, pentru fraudă fiscală, şi ispăşeşte un an de muncă în interesul general. Această condamnare l-a costat totodată excluderea din Senat, o interdicţie de a vota şi de a fi ales.

Îngrijirea persoanelor cu deficienţe mentale, greu de acceptat pentru Berlusconi, în vârstă de 77 de ani şi foarte ataşat de imaginea sa, face parte dintr-un ansamblu de măsuri cu caracter constrângător, între care interdicţia de a părăsi regiunea Milano, dar cu permisiunea de a se deplasa la Roma de marţi dimineaţa şi până joi seara.

Adversarii săi sunt convinşi că se va folosi de pedeapsa de la Institutul Sacra Famiglia de la Cesano Boscone în scopuri electorale, înaintea alegerilor europene, în care formaţiunea sa, Forza Italia, va încerca să păstreze un scor de peste 20%.

Peste 100 de jurnalişti s-au acreditat să filmeze şi fotografieze sosirea acestuia. Agenţi de poliţie supraveghează intrarea în azil de joi. Institutul ocupă o suprafaţă mare, iar jurnaliştii sunt masaţi într-un perimetru clar determinat, fără să fie autorizaţi să intre în clădirea San Pietro, unde se află bolnavii de Alzheimer.

- "Voi fi sfânt foarte curând"

Berlusconi a declarat la radio, în urmă cu două zile, că nu intenţionează să se lase filmat în centru.

"Cred că voi sta mai mult decât este prevăzut, rezerv o mare surpriză. Mi-au ajuns zece zile să înţeleg totul despre sistemul de îngrijiri", a spus el.

"Sunt sigur că voi fi în măsură să-i ajut pe cei care au nevoie, iar acest lucru mă va îmbogăţi", a declarat fostul premier, celebru prin optimismul său.

Potrivit prietenului său Emilio Fede, un prezentator al postului său Retequattro, "Berlusconi se pregăteşte foarte atent şi studiază profund maladia Alzheimer. Va face acest lucru bine şi cu omenie".

Conducerea centrului a anunţat că fostul şef de Guvern va fi tratat la fel ca ceilalţi voluntari şi că prezentarea sa bolnavilor, însoţit întotdeauna de specialişti, va avea loc "în mod gradual".

"Este un loc caracterizat de calm, nu pot avea loc intervenţii intempestive. I-am explicat lui Berlusconi, care a înţeles", a declarat pentru ziarul La Repubblica Massimo Restelli, şeful pavilioanelor pentru îngrijiri din centru.

"Le cerem tuturor celor care vin aici să observe, să asculte, să nu se lase conduşi de dorinţa de a face prea multe", a adăugat el.

Potrivit lui Restelli, Berlusconi ar putea ajuta bolnavii la masă, chiar dacă "este un lucru foarte delicat, deoarece adesea este necesar să i se amintească pacientului că mănâncă".

În opinia oficialului, este posibil ca fostul premier să reuşească "să creeze relaţii privilegiate cu anumiţi" pacienţi. Contrar unei prejudecăţi cu privire la Alzheimer, "bolnavii îşi amintesc şi aşteaptă adesea sosirea persoanei", a precizat el.

Intervievat joi, Berlusconi s-a prezentat din nou ca o victimă a sistemului judiciar, de la intrarea sa în politică, în 1994. "Cred că voi fi sfânt, foarte curând, pentru toate lucrurile nedrepte pe care le-am îndurat", a spus el.

Berlusconi îşi va ispăşi pedeapsa sub supravegherea Tribunalului de supraveghere din Milano, care poate să revoce în orice moment măsurile considerate mai degrabă îngăduitoare dispuse împotriva sa.

Problemele judiciare ale lui Berlusconi nu se opresc la frauda fiscală. El urmează să înfrunte, în iunie, un proces în apel pentru condamnarea în primă instanţă la şapte ani de închisoare în cazul Rubygate, în care este acuzat de întreţinerea unor relaţii sexuale contracost cu o minoră şi abuz de putere. Alt proces, pentru corupţia unui sentor, a început recent la Napoli.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...