Biden denunță "agresiunea" lui Putin în Ucraina și cere menținerea sancțiunilor europene

Biden denunță "agresiunea" lui Putin în Ucraina și cere menținerea sancțiunilor europene

Vicepreședintele Statelor Unite Joe Biden a denunțat miercuri "agresiunea" președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, îndemnând țările occidentale să fie pregătite să impună noi sancțiuni contra Moscovei, notează AFP.

"Este crucial să se asigure" că Putin nu pregătește "încă o agresiune". "Noi vrem ca el să acționeze mai rațional. Și dacă nu poate, vom continua să rezistăm la ceea ce eu numesc simplu o agresiune", a declarat el în fața unui centru de reflecție din Washington.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, o regiune situată în sudul Ucrainei, după venirea la putere la Kiev a unui guvern proeuropean. De atunci, rebelii proruși au lansat o ofensivă în estul țării, amintește France Presse.

Biden a cerut liderilor europeni să-și mențină sancțiunile contra Moscovei până când acordurile Minsk-2 vizând să pună capăt conflictului, care a făcut peste 6.200 de morți în doar un an, sunt pe deplin respectate.

"Sancțiunile contra Rusiei trebuie să rămână în vigoare", a declarat el, adăugând că țările occidentale trebuie să fie pregătite să impună noi sancțiuni dacă "Rusia încă trece linia roșie".

Putin este "pragmatic" și "va continua până când întâmpină rezistență", potrivit lui Biden.

"Președintele Putin face pariul că este cel mai puternic" și că în Ucraina el poate "submina economic actualul guvern reformist proeuropean", a estimat Biden.

Vicepreședintele american a acuzat de asemenea Kremlinul că "sâcâie" Europa finanțând partide potențial destabilizatoare, "alimentând o mașină de propagandă a statului rus deosebit de agresivă" și utilizând corupția ca un instrument de politică externă.

Președintele Barack Obama a denunțat marți atitudinea "din ce în ce mai agresivă" a Rusiei în estul separatist al Ucrainei, în cadrul unei întâlniri la Washington cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg , amintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”