Biden denunță "agresiunea" lui Putin în Ucraina și cere menținerea sancțiunilor europene

Biden denunță "agresiunea" lui Putin în Ucraina și cere menținerea sancțiunilor europene

Vicepreședintele Statelor Unite Joe Biden a denunțat miercuri "agresiunea" președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, îndemnând țările occidentale să fie pregătite să impună noi sancțiuni contra Moscovei, notează AFP.

"Este crucial să se asigure" că Putin nu pregătește "încă o agresiune". "Noi vrem ca el să acționeze mai rațional. Și dacă nu poate, vom continua să rezistăm la ceea ce eu numesc simplu o agresiune", a declarat el în fața unui centru de reflecție din Washington.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, o regiune situată în sudul Ucrainei, după venirea la putere la Kiev a unui guvern proeuropean. De atunci, rebelii proruși au lansat o ofensivă în estul țării, amintește France Presse.

Biden a cerut liderilor europeni să-și mențină sancțiunile contra Moscovei până când acordurile Minsk-2 vizând să pună capăt conflictului, care a făcut peste 6.200 de morți în doar un an, sunt pe deplin respectate.

"Sancțiunile contra Rusiei trebuie să rămână în vigoare", a declarat el, adăugând că țările occidentale trebuie să fie pregătite să impună noi sancțiuni dacă "Rusia încă trece linia roșie".

Putin este "pragmatic" și "va continua până când întâmpină rezistență", potrivit lui Biden.

"Președintele Putin face pariul că este cel mai puternic" și că în Ucraina el poate "submina economic actualul guvern reformist proeuropean", a estimat Biden.

Vicepreședintele american a acuzat de asemenea Kremlinul că "sâcâie" Europa finanțând partide potențial destabilizatoare, "alimentând o mașină de propagandă a statului rus deosebit de agresivă" și utilizând corupția ca un instrument de politică externă.

Președintele Barack Obama a denunțat marți atitudinea "din ce în ce mai agresivă" a Rusiei în estul separatist al Ucrainei, în cadrul unei întâlniri la Washington cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, amintește AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

2 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

3 Așa o fi?

4 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

5 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…