Bilanţul morţilor în războiul civil din Siria a ajuns la 150.000

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susţine că are dovezi care arată că 150.344 de persoane au murit în conflictul izbucnit în martie 2011. Dintre acestea, 51.212 erau civili neimplicaţi în lupte, iar aproape 8.000 dintre victime erau copii. 

 

Bilanţul morţilor în rândul forţelor rebele care luptă pentru înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad şi a familiei sale de la putere se ridică la 37.781. Printre aceştia se numără şi luptători jihadişti din ISIS (Statul Islamic al Irakului în Siria) şi din organizaţia fundamentalistă Frontul Al-Nustra, afiliat cunoscut al grupării teroriste al-Qaeda. 

 

De cealaltă parte, 58.480 de persoane din armata siriană regulată, controlată de al-Assad, au murit în ultimii trei în luptele cu rebelii. Dintre aceştia, 35.000 erau soldaţi. 

 

Printre cei ucişi care luptau de partea guvernului sirian se numără şi 345 de membri ai mişcării şiite Hezbollah din Liban, adaugă organizaţia non-guvernamentală. 

 

Aproape 3.000 dintre cei morţi rămân neidentificaţi. 

 

Războiul civil din Siria a izbucnit în urmă cu trei ani, în martie 2011, de la proteste paşnice împotriva regimului al-Assad. După o represiune sângeroasă în care au murit mai mulţi protestatari, opoziţia s-a înarmat, iar între rebeli şi forţele fidele guvernului s-a declanşat război civil. 

 

 

 

CITEŞTE MAI MULT

 

 

Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.

 

 

Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.

 

 

Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.

 

 

Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.

 

 

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.

 

 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Foarte corect articolul scris de Ioana Ene Dogioiu despre numirile în fruntea marilor parchete

5 Le Point / Armata americană debarcă în masă în Europa

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing