Bombardier doborât de Turcia: Putin invită 'experți britanici' pentru analiza cutiei negre (Kremlin)

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a invitat 'experți britanici' să participe la descifrarea cutiei negre a bombardierului rusesc Su-24 doborât de aviația turcă la 24 noiembrie la frontiera cu Siria, a anunțat miercuri Kremlinul, citat de TASS și AFP.

Cutia neagră a bombardierului Su-24, doborât de un avion F-16 al aviației turce, a fost recuperată de armata rusă și Vladimir Putin a ordonat marți ca aceasta să nu fie deschisă 'decât în prezența unor experți străini'.

Șeful statului rus a 'invitat specialiști britanici să participe la analiza datelor cutiei negre a Su-24', potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Anunțul Kremlinului intervine după o convorbire telefonică între președintele rus și premierul britanic David Cameron.

Cei doi lideri, care au 'abordări similare privind pericolul reprezentat de Statul Islamic (SI, Daesh) și alte grupări teroriste active în regiune', au discutat de asemenea cu privire la 'stabilirea unei cooperări la nivel de structuri guvernamentale'.

Kremlinul nu a precizat dacă este vorba de o ameliorare a cooperării între armatele rusă și britanică angajate în raiduri aeriene în Siria, sau între serviciile secrete dintre cele două țări.

Marea Britanie, care bombardează poziții ale grupării jihadiste Daesh în Irak, efectuează de la începutul lunii lovituri aeriene în Siria după acceptul dat de parlament în acest sens.

Militarii ruși au anunțat marți că au recuperat cutia neagră a bombardierului doborât de aviația turcă în zona frontierei dintre Turcia și Siria, un act ce a fost calificat ca o 'lovitură de cuțit în spate' de către președintele Vladimir Putin și care a provocat o gravă criză diplomatică între Ankara și Moscova.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că zona unde a căzut bombardierul a fost 'eliberată' de către forțele speciale siriene, ceea ce a și permis recuperarea cutiei negre în această regiune controlată până acum de rebeli.

Putin a declarat că o analiză a cutiei negre va permite stabilirea traiectoriei și a coordonatelor bombardierului în momentul în care a fost doborât.

Turcia afirmă că avionul a intrat în spațiul său aerian și a ignorat mai multe avertismente radio, în timp ce Rusia neagă și denunță o provocare deliberată.

Președintele rus a avertizat, de altfel, că descifrarea cutiei negre, indiferent de conținutul său, nu va duce la schimbarea atitudinii Rusiei și nu va atenua nemulțumirea față de Turcia după 'această lovitură trădătoare'.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

2 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață

3 Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Primul furt nu se pune. Hoțul care aduce banii înapoi sa fie iertat

4 Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e …

5 Olguța Vasilescu, delir dement: „Covidul nu există. Este o manevră a lui Iohannis pentru a nu mai ține alegeri…