Britanicii vor fi chemați să voteze cu "Da" la referendumul asupra rămânerii în UE

Britanicii vor fi chemați să voteze cu "Da" la referendumul asupra rămânerii în UE

Britanicii vor fi chemați să voteze cu "Da" dacă vor să rămână în Uniunea Europeană când va avea loc un referendum în următorii doi ani, a anunțat joi guvernul conservator, informează Reuters.

Întrebarea la care trebuie să răspundă pe buletinul de vot va fi: "Ar trebui Regatul Unit să rămână un membru în Uniunea Europeană?". 

Formularea este văzută ca semnificativă întrucât campania "în" va fi capabilă să se marcheze drept campania lui "da" și probabil să se plaseze într-o lumină mai pozitivă decât adversarii ei, notează Reuters. Proiectul de lege ce detaliază modalitățile consultării va fi prezentat parlamentului britanic joi, la o zi după deschiderea sesiunii parlamentare.
   
Guvernul a făcut această dezvăluire în timp ce se pregătește să publice legea ce garantează că referendumul va avea loc înainte de sfârșitul anului 2017 și prim-ministrul David Cameron pleacă joi într-un turneu de două zile prin capitale europene pentru a obține sprijin pentru reforma sa asupra UE.

El a promis că va remodela relațiile Marii Britanii cu UE, cerând mai multe puteri de la Bruxelles, înainte de a permite britanicilor să voteze dacă vor să rămână sau să iasă din bloc.
   
În referendumul de anul trecut asupra independenței Scoției, campania pentru votul pro-uniune a fost descrisă ca prea negativă, în parte din cauza formulării întrebării menită să îi facă pe alegători să răspundă "nu" la schimbare, mai notează Reuters.
   
Cameron a declarat că este în favoarea rămânerii într-o UE reformată, dar nu exclude nimic dacă nu va obține schimbările pe care le dorește.
   
"Faptul că (David) Cameron optează pentru a acorda părții pro-UE pozitivul +Da+ sugerează că negocierile sale sunt niște invenții", s-a plâns într-un comunicat Nigel Farage, liderul Partidului Independenței anti-UE din Regatul Unit.

"El a decis deja în ce fel vrea să fie dat răspunsul, fără nicio competență repatriată", a adăugat Farage.
   
Cameron urmează să se întâlnească cu premierul olandez Mark Rutte la Haga și președintele francez Francois Hollande la Paris joi, înainte de a se duce vineri la Varșovia și Berlin pentru discuții cu prim-ministrul polonez Ewa Kopacz și cancelarul german
Angela Merkel.
   
Luni, guvernul a anunțat că cetățenii majorității celorlalte țări ale UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi excluși de la vot la referendum. El a respins de asemenea cererile ca persoanele de 16 și 17 ani, care au putut vota la referendumul scoțian, să ia parte la
votul asupra UE.

Ultimul și singurul referendum asupra apartenenței Regatului Unit la blocul european a avut loc în 1975. AGERPRES
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scârboasă șobolănime mai colcăie la vârful acestei țări!

3 Zvon / Râcă mare în PSD după ce l-au prins pe Dîncu jucând la două capete

4 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…

5 Gastronomia sexuală din Evul Mediu / Tinerele imprimau pîinea cu labiile