Bulgaria: Guvernul renunță la diminuarea indemnizațiilor polițiștilor în urma protestelor

Bulgaria: Guvernul renunță la diminuarea indemnizațiilor polițiștilor în urma protestelor

Guvernul bulgar a renunțat miercuri la diminuarea unora dintre indemnizațiile de care beneficiază polițiștii, în urma protestelor organizate de aceștia la Sofia și în mai multe orașe de provincie, relatează AFP.

'Aceste indemnizații nu vor fi afectate. Reducerea lor îi va privi doar pe noii angajați', a declarat premierul Boiko Borisov după o discuție cu ministrul de finanțe și cu cel de interne.

Marți, sute de polițiști au organizat blocarea mai multor intersecții importante din Sofia și din mai multe orașe de provincie, precum și a autostrăzilor.

Protestele urmează unui proiect de lege ce prevede reducerea la jumătate a indemnizațiilor de pensionare a polițiștilor, militarilor și ofițeri de informații, precum și o diminuare a sporurilor de vechime și a indemnizațiilor de concediu. Măsura ar viza disponibilizarea unei sume suplimentare pentru echiparea polițiștilor, în condițiile în care, în prezent, bugetul de securitate și apărare este folosit în proporție de 95% pentru cheltuieli salariale.

Ministerul de Interne a anunțat anterior că 250 de agenți de poliție și-au depus în această săptămână cererea de pensionare sau demisia.

Ministerul Apărării a convocat miercuri o reuniune de urgență a consiliului de apărare 'pentru a preveni pericolul unei plecări masive de militari', a indicat instituția într-un comunicat.

Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, aplică din 1997 un regim de austeritate care menține deficitul și datoria publice la un nivel din cele mai scăzute din UE. Polițiștii, slab echipați, au salarii între 450 și 500 de euro și consideră drept o compensație indemnizația de 20 de salarii lunare primită la pensionare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA