Bulgaria vrea să cumpere avioane multirol occidentale; Rogozin o acuză de trădare

Bulgaria vrea să cumpere avioane multirol occidentale; Rogozin o acuză de trădare

Bulgaria a reacționat miercuri după afirmațiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a acuzat-o de trădare ca urmare a intenției guvernului de la Sofia de a înlocui vechile avioane militare achiziționate în perioada sovietică cu avioane multirol la mâna a doua F-16 din Portugalia ori Eurofighter din Italia, transmite agenția Reuters.

'Vești din Bulgaria: un anume Shalamanov (ministrul apărării Velizar Shalamanov n.red) l-a convins pe premierul Bliznashki să trădeze încă o dată Rusia (...) prin achiziția de avioane la mâna a doua', a postat Rogozin pe Twitter.

În replică, ministrul bulgar de externe Danail Mitov a emis o declarație în care califică afirmațiile lui Rogozin drept inacceptabile și 'contrare bunelor maniere'. 'Ele arată, din nefericire, lipsă de respect față de statul bulgar și față de instituțiile bulgare', a adăugat șeful diplomației de la Sofia. 'Cât despre acuzațiile de lipsă de loialitate, aș dori să reamintesc autorului acestora că Bulgaria este membră a UE și NATO și nu datorează terților explicații cu privire la deciziile ei suverane', a conchis el.

Bulgaria are vechi legături lingvistice, culturale și religioase cu Rusia. În perioada Războiului Rece a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Moscovei, iar în prezent pe plan economic este complet dependentă de gazele rusești. După declanșarea actualei crize din Ucraina, armata bulgară a participat la manevrele militare ale NATO, dar a fost nevoie de presiuni intense din partea UE și a SUA pentru ca guvernul de la Sofia să suspende lucrările la gazoductul South Stream, proiect ce favorizează interesele concernului rus Gazprom.

Nu este pentru prima dată când Rogozin, care este vizat de sancțiunile occidentale ca urmare a acțiunilor Rusiei în Ucraina, face afirmații ofensatoare la adresa unor țări est-europene, amintește Reuters, dând exemplul declarației sale din luna mai, când avionul său nu a primit permisiunea să survoleze spațiul aerian al României și a spus atunci că data viitoare va veni la bordul unui bombardier strategic Tupolev-160.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

2 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

3 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră

4 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

5 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”