Bundestagul dă undă verde misiunii militare în Siria împotriva Daesh

Bundestagul dă undă verde misiunii militare în Siria împotriva Daesh

Bundestagul (camera inferioară a parlamentului Germaniei) a autorizat vineri desfășurarea unor avioane de recunoaștere și a altor echipamente militare grele împotriva grupării teroriste Daesh (acronimul arab al Statului Islamic), precum și trimiterea a până la 1.200 de militari care să contribuie la operațiunile internaționale împotriva SI în Siria și Irak, relatează DPA și AFP. Din numărul total de deputați care au votat — 598—, 445 au votat pentru, 146 împotrivă și 7 s-au abținut.

Astfel, cancelarul Angela Merkel s-a asigurat vineri de un sprijin copleșitor al parlamentului pentru planul său privind desfășurarea unei misiuni militare în Siria, ale cărei costuri sunt estimate la circa 134 milioane de euro (142 milioane de dolari) împotriva Daesh, comentează DPA.

Coaliția conservatoare, condusă de Merkel, care îi include și pe social-democrații (de stânga), controlează aproximativ 80% din voturile din Bundestag.

Proiectul de angajament militar prevede desfășurarea a maximum 1.200 de soldați, cea mai mare misiune a Bundeswehr în străinătate. Berlinul prevede, în special, participarea cu șase avioane Tornado în misiunile de recunoaștere în Siria și angajarea unei fregate alături de portavionul francez Charles-de-Gaulle.

Armata germană nu va proceda la niciun bombardament, spre deosebire de Franța sau SUA și, de joi, de Marea Britanie, care a efectuat primele lovituri în Siria la o oră după autorizarea primită din partea parlamentului de la Londra.

Aceste operațiuni occidentale nu sunt coordonate cu Rusia, angajată și ea împotriva Daesh, dar care este acuzată că nu vizează doar pozițiile islamiștilor, ci și pe cele ale rebelilor sirieni nejihadiști pentru a salva regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, aliatul său. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria