"Cam Force One": David Cameron vrea să aibă propriul avion

"Cam Force One": David Cameron vrea să aibă propriul avion

David Cameron vrea, la fel ca președinții americani, să aibă propriul avion care să-i facă mai sigure deplasările oficiale, o măsură care va genera și economii, au anunțat miercuri serviciile sale, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic a confirmat că s-a solicitat transformarea unui avion de alimentare al Royal Air Force, un Airbus A330 Voyager, în avion de lungă distanță capabil să transporte până la 160 de pasageri.

Aparatul, pe care presa l-a botezat imediat "Cam Force One" după modelul "Air Force One" al președinților americani, va fi folosit la transportul prim-ministrului și a cabinetului său, dar și al altor membri ai guvernului, oameni de afaceri sau jurnaliști în vizitele oficiale în străinătate.

Familia regală ar urma să fie și ea invitată utilizeze avionul, care va continua în afara acestor deplasări oficiale să efectueze misiuni de realimentare în zbor.

Costul operațiunii de reconfigurare a avionului este evaluat la 10 milioane de lire sterline (14 milioane de euro), fiind mai mic decât cel al achiziționării unui aparat de zbor nou.

Surse guvernamentale estimează că reconfigurarea avionului va permite economisirea a până la 775.000 de lire sterline pe an, întrucât ora de zbor nu va costa mai mult de 2.000 de lire, față de 6.700 de lire, cât plătește în prezent guvernul pentru a închiria avioane de la companiile comerciale.

"Încercăm să găsim alternativă la zborurile charter pe distanțe lungi pentru a reduce cheltuielile de zbor", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street 10.

Rămâne de văzut cum va fi primit anunțul oficial, prevăzut să aibă loc luni, într-un moment în care ministrul de finanțe, George Osborne, urmează să anunțe miercuri noi reduceri de cheltuieli, comentează AFP.

În 2008, planul fostului premier Tony Blair de a dispune de propriul său avion, supranumit "Blair Force One", a fost anulat de succesorul său Gordon Brown, care l-a considerat prea costisitor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…