Canada: Ministrul de externe John Baird și-a prezentat demisia

Canada: Ministrul de externe John Baird și-a prezentat demisia

Ministrul canadian de externe, John Baird, a anunțat marți că demisionează, o decizie care îi lipsește pe conservatori de o figură centrală în perspectiva alegerilor din decembrie, relatează AFP și Reuters.

'Am vorbit ieri seară (luni — n.r.) cu premierul și l-am informat că demisionez din guvern. I-am împărtășit și intenția de a nu participa la viitoarele alegeri' din octombrie, a declarat el în fața Camerei Comunelor.

'De asemenea, i-am adus la cunoștință intenția de a demisiona din calitatea de membru al Parlamentului în săptămânile care urmează.

John Baird, care a fost în ultimele săptămâni foarte implicat în dosarul eliberării din Egipt a jurnalistului canadian al Al-Jazeera Mohamed Fahmy, nu a prezentat vreun motiv pentru decizia sa. Plecarea sa, care ia prin surprindere clasa politică din Canada, a făcut obiectul unor scurgeri de informații în presa canadiană luni seară.

Baird, în vârstă de 45 de ani, a spus că după 20 de ani în politică este optimist în privința viitorului Canadei și a noului capitol din viața sa.

Surse politice au declarat pentru Reuters că relațiile lui Baird cu biroul premierului Stephen Harper s-au deteriorat în ultimele luni.

După demisia lui Jim Flaherty, un foarte respectat ministru de finanțe, primăvara trecută, și care între timp a murit, guvernul conservator al premierului Stephen Harper pierde încă o piesă grea în mai puțin de un an, scrie AFP.

Ministrul comerțului, Ed Fast, va prelua temporar portofoliul afacerilor externe până la numirea unui înlocuitor pentru Baird. Printre cei considerați favoriți pentru a primi portofoliul externelor sunt ministrul muncii, Jason Kenney, ministrul de finanțe, Tony Clement, și ministrul imigrației, Chris Alexander. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat