Capturarea cargoului MV Maersk Tigris: Iranienii pretind că e o chestiune civilă, Pentagonul acuză un act 'provocator'

Capturarea cargoului MV Maersk Tigris: Iranienii pretind că e o chestiune civilă, Pentagonul acuză un act 'provocator'

Incidentul în care a fost implicat un cargou al societății Maersk și mai multe nave de patrulare iraniene nu are o dimensiune politică sau militară, informează agenția semi-oficială iraniană Tasnim, citând surse neprecizate. 'Nu există nicio legătură cu chestiuni politice, ci mai degrabă civile pentru care poate răspunde autoritatea portuară', a declarat sursa citată de Tasnim.

O altă agenție iraniană, Fars, precizează că nava a fost capturată la solicitarea autorității iraniene maritime și portuare. 'Nava a fost capturată în baza unui ordin judecătoresc', a precizat sursa 'informată' citată de Fars, referindu-se la dispute între autoritatea portuară și proprietarul navei, care nu este numit.

Forțele navale iraniene au capturat marți, în Golf, o navă a companiei daneze Maersk sub pavilionul Insulelor Marshall, după ce nave de patrulare au tras focuri de avertisment spre cargou pentru a-l determina să avanseze în apele teritoriale ale Teheranului.

Col. Steve Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului, a afirmat că decizia forțelor navale iraniene de a trage focuri de avertisment în apropierea provei navei sunt 'nepotrivite'. El a precizat că un distrugător american se îndreaptă spre zona unde s-a produs incidentul. De asemenea, au fost trimise o navă de patrulare americană și avioane de recunoaștere. Potrivit Reuters, nu se știe dacă SUA au vreo obligație în materie de apărare față de Insulele Marshall.

'La prima vedere pare să fie vorba despre un comportament provocator, dar încă nu cunoaștem toate faptele', a spus col. Warren.

Incidentul s-a produs în jurul orei 09.00 GMT și la bordul navei nu se afla niciun cetățean american, potrivit sursei citate. Între timp, operatorul cargoului, Rickmers Shipmanagement, cu sediul în Singapore, a anunțat la un post de televiziune danez că echipajul este format din 24 de membri, majoritatea est-europeni și asiatici. Operatorul mai precizează că nava efectua o deplasare normală între Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și că nu știe de ce a fost reținută. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 De citit! Foarte interesante amănunte de la vârful Rusiei!

4 VIDEO Un analist militar rus s-a scăpat la TV: Ucraina va câștiga răboiul. Intenționează să lupte până la ultimul om / Oricât de mult am urî să recunoa…

5 Războiul care nu se vede....