Catalonia: Mii de manifestanți reclamă dreptul de a vota pentru independență

Catalonia: Mii de manifestanți reclamă dreptul de a vota pentru independență

Mii de manifestanți s-au adunat marți seară la Barcelona și în alte orașe ale Cataloniei, scandând 'Independență' și 'Vom vota', pentru a reclama dreptul regiunii respective de a organiza un referendum, în pofida suspendării acestuia de către justiție, relatează AFP.

Separatiștii au convocat aceste mitinguri în fața primăriilor din toate localitățile Cataloniei, la o zi după ce Tribunalul Constituțional spaniol a suspendat consultarea populară convocată pentru 9 noiembrie de președintele naționalist catalan, Artur Mas.

La Barcelona, pe o ploaie torențială, mai multe mii de persoane purtând drapelul separatist — estelada — s-au adunat în piața Sant Jaume, în centrul istoric al orașului, unde se află sediul Generalitat — guvernul catalan — și primăria. 'Nu ascultă, nu se uită și nici măcar nu încearcă să înțeleagă de ce atâția oameni cer să poată vota', a afirmat Montserrat Benet, o profesoară de engleză în vârstă de 51 de ani. 'Nicio lege nu va putea să oprească asta', a continuat ea.

Răspunzând convocării, sâmbătă, a unui referendum privind independența Cataloniei, guvernul conservator de la Madrid, care se opune cu fermitate acestei consultări, a sesizat luni Tribunalul constituțional care, ulterior, a suspendat inițiativa catalană.

Marți, executivul catalan a dat asigurări că va continua pe drumul început, chiar dacă, pus în fața obstacolelor legale, a anunțat suspendarea campaniei electorale instituționale. 'Nici ploaia, nici zăpada, niciun tribunal nu ne va opri, pe 9 noiembrie, să votăm și vom câștiga', le-a promis manifestanților Carme Forcadell, președinta Adunării Naționale Catalane (ANC), un puternic lobby separatist care a convocat aceste mitinguri împreună cu o altă organizație, Omnium.

Potrivit imaginilor difuzate de mass-media catalane, piețele din fața primăriilor mai multor orașe catalane, cum ar fi Girona, Terrassa ori Tarragona, s-au umplut de manifestanți. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Joe, scuză-mă că te întrerup” / Momentul stânjenitor provocat de Macron l-a lăsat năuc pe Biden la întâlnirea G7

2 „ F... me, I'm brilliant” / Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham

3 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

4 Un general american pune capăt speculațiilor privind sistemele de apărare „SF” pentru Ucraina

5 Priviți! Acestea sunt misiuni SUA și NATO în zona Mării Negre și a Deltei Dunării...