Catalonia: Mii de manifestanți reclamă dreptul de a vota pentru independență

Catalonia: Mii de manifestanți reclamă dreptul de a vota pentru independență

Mii de manifestanți s-au adunat marți seară la Barcelona și în alte orașe ale Cataloniei, scandând 'Independență' și 'Vom vota', pentru a reclama dreptul regiunii respective de a organiza un referendum, în pofida suspendării acestuia de către justiție, relatează AFP.

Separatiștii au convocat aceste mitinguri în fața primăriilor din toate localitățile Cataloniei, la o zi după ce Tribunalul Constituțional spaniol a suspendat consultarea populară convocată pentru 9 noiembrie de președintele naționalist catalan, Artur Mas.

La Barcelona, pe o ploaie torențială, mai multe mii de persoane purtând drapelul separatist — estelada — s-au adunat în piața Sant Jaume, în centrul istoric al orașului, unde se află sediul Generalitat — guvernul catalan — și primăria. 'Nu ascultă, nu se uită și nici măcar nu încearcă să înțeleagă de ce atâția oameni cer să poată vota', a afirmat Montserrat Benet, o profesoară de engleză în vârstă de 51 de ani. 'Nicio lege nu va putea să oprească asta', a continuat ea.

Răspunzând convocării, sâmbătă, a unui referendum privind independența Cataloniei, guvernul conservator de la Madrid, care se opune cu fermitate acestei consultări, a sesizat luni Tribunalul constituțional care, ulterior, a suspendat inițiativa catalană.

Marți, executivul catalan a dat asigurări că va continua pe drumul început, chiar dacă, pus în fața obstacolelor legale, a anunțat suspendarea campaniei electorale instituționale. 'Nici ploaia, nici zăpada, niciun tribunal nu ne va opri, pe 9 noiembrie, să votăm și vom câștiga', le-a promis manifestanților Carme Forcadell, președinta Adunării Naționale Catalane (ANC), un puternic lobby separatist care a convocat aceste mitinguri împreună cu o altă organizație, Omnium.

Potrivit imaginilor difuzate de mass-media catalane, piețele din fața primăriilor mai multor orașe catalane, cum ar fi Girona, Terrassa ori Tarragona, s-au umplut de manifestanți. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...