Catalonia: Mii de manifestanți reclamă dreptul de a vota pentru independență

Mii de manifestanți s-au adunat marți seară la Barcelona și în alte orașe ale Cataloniei, scandând 'Independență' și 'Vom vota', pentru a reclama dreptul regiunii respective de a organiza un referendum, în pofida suspendării acestuia de către justiție, relatează AFP.

Separatiștii au convocat aceste mitinguri în fața primăriilor din toate localitățile Cataloniei, la o zi după ce Tribunalul Constituțional spaniol a suspendat consultarea populară convocată pentru 9 noiembrie de președintele naționalist catalan, Artur Mas.

La Barcelona, pe o ploaie torențială, mai multe mii de persoane purtând drapelul separatist — estelada — s-au adunat în piața Sant Jaume, în centrul istoric al orașului, unde se află sediul Generalitat — guvernul catalan — și primăria. 'Nu ascultă, nu se uită și nici măcar nu încearcă să înțeleagă de ce atâția oameni cer să poată vota', a afirmat Montserrat Benet, o profesoară de engleză în vârstă de 51 de ani. 'Nicio lege nu va putea să oprească asta', a continuat ea.

Răspunzând convocării, sâmbătă, a unui referendum privind independența Cataloniei, guvernul conservator de la Madrid, care se opune cu fermitate acestei consultări, a sesizat luni Tribunalul constituțional care, ulterior, a suspendat inițiativa catalană.

Marți, executivul catalan a dat asigurări că va continua pe drumul început, chiar dacă, pus în fața obstacolelor legale, a anunțat suspendarea campaniei electorale instituționale. 'Nici ploaia, nici zăpada, niciun tribunal nu ne va opri, pe 9 noiembrie, să votăm și vom câștiga', le-a promis manifestanților Carme Forcadell, președinta Adunării Naționale Catalane (ANC), un puternic lobby separatist care a convocat aceste mitinguri împreună cu o altă organizație, Omnium.

Potrivit imaginilor difuzate de mass-media catalane, piețele din fața primăriilor mai multor orașe catalane, cum ar fi Girona, Terrassa ori Tarragona, s-au umplut de manifestanți. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Porno-scandal de proporții în Parlamentul României

2 Rău a ajuns Armata Română...

3 ULTIMA ORĂ Un alt pesedist de frunte omorât de coronavirus!

4 Cinci șefi de la Romsilva Bacău au fost arestați după ce au luat un milion de euro mită de la o companie de ”î…

5 Firea minte cum respiră! Curentul o dă cu cracii-n sus pe moldoveancă!