Cazul Litvinenko: Guvernul britanic îl convoacă pe ambasadorul rus

Guvernul britanic a decis joi să-l convoace pe ambasadorul rus la Londra după publicarea concluziilor anchetei privind moartea opozantului Aleksandr Litvinenko, care îl desemnează pe Vladimir Putin drept responsabil probabil, relatează AFP și Reuters. Bunurile celor doi presupuși autori, Andrei Lugovoi, în prezent deputat al unui partid naționalist, și omul de afaceri Dmitri Kovtun vor fi înghețate, a anunțat ministrul britanic de interne Theresa May în fața deputaților.

Președintele rus Vladimir Putin a 'aprobat probabil' uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra în 2006 de către doi agenți ruși, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morții fostului ofițer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv.

Acest verdict riscă să reaprindă tensiunile cu Kremlinul, care a denunțat rapid această anchetă, după ce negase constant orice implicare în moartea opozantului rus, otrăvit cu poloniu-210, o substanță radioactivă extrem de toxică și aproape imposibil de detectat.

'Operațiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patrușev (Nikolai, ex-șeful FSB) și de asemenea de președintele Putin', a menționat magistratul Robert Owen în concluziile sale.

Diplomația rusă a denunțat joi această anchetă, considerând-o 'motivată politic' și lipsită de 'transparență'. 'Nu există nicio rațiune să ne așteptăm ca raportul final privind această anchetă extrem de motivată politic și lipsită de transparență (...) să fie obiectiv și imparțial', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț