Cazul Litvinenko: Guvernul britanic îl convoacă pe ambasadorul rus

Cazul Litvinenko: Guvernul britanic îl convoacă pe ambasadorul rus

Guvernul britanic a decis joi să-l convoace pe ambasadorul rus la Londra după publicarea concluziilor anchetei privind moartea opozantului Aleksandr Litvinenko, care îl desemnează pe Vladimir Putin drept responsabil probabil, relatează AFP și Reuters. Bunurile celor doi presupuși autori, Andrei Lugovoi, în prezent deputat al unui partid naționalist, și omul de afaceri Dmitri Kovtun vor fi înghețate, a anunțat ministrul britanic de interne Theresa May în fața deputaților.

Președintele rus Vladimir Putin a 'aprobat probabil' uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra în 2006 de către doi agenți ruși, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morții fostului ofițer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv.

Acest verdict riscă să reaprindă tensiunile cu Kremlinul, care a denunțat rapid această anchetă, după ce negase constant orice implicare în moartea opozantului rus, otrăvit cu poloniu-210, o substanță radioactivă extrem de toxică și aproape imposibil de detectat.

'Operațiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patrușev (Nikolai, ex-șeful FSB) și de asemenea de președintele Putin', a menționat magistratul Robert Owen în concluziile sale.

Diplomația rusă a denunțat joi această anchetă, considerând-o 'motivată politic' și lipsită de 'transparență'. 'Nu există nicio rațiune să ne așteptăm ca raportul final privind această anchetă extrem de motivată politic și lipsită de transparență (...) să fie obiectiv și imparțial', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „ F... me, I'm brilliant” / Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham

2 Priviți! Acestea sunt misiuni SUA și NATO în zona Mării Negre și a Deltei Dunării...

3 Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara no…

4 Oleg Deripaska: Războiul din Ucraina, „o eroare colosală” / Declarații de o virulență rară făcute de apropiatul lui Putin

5 VIDEO Priviți, dar nu este Star Wars! Ucrainenii au inventat pușca anti-drone care nu trage cu gloanțe!