"Cea mai mare întărire" a apărării NATO de la încheierea Războiului Rece (Jens Stoltenberg)

"Cea mai mare întărire" a apărării NATO de la încheierea Războiului Rece (Jens Stoltenberg)

În fața noilor amenințări, NATO depune cel mai mare efort de apărare de la încheierea Războiului Rece, a afirmat miercuri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, prezent în Polonia pentru a asista la primul mare exercițiu al noii Forțe de reacție foarte rapidă a organizației, scrie AFP.

"NATO este pe cale să se confrunte cu un nou mediu de securitate, cauzat de violență, tulburări și instabilitate în partea de sud — SI în Irak, Siria, în Africa de Nord—, dar în egală măsură cauzat de comportamentul Rusiei (...) care a folosit forța pentru a schimba granițe, a anexa Crimeea și a destabiliza Ucraina de Est", a declarat Jens Stoltenberg, la Zagan (vest).

"NATO trebuie să răspundă. Noi răspundem și facem asta punând în aplicare cea mai mare întărire a apărării noastre colective de la încheierea Războiului Rece. Forțe de reacție foarte rapidă este un element cheie al acesteia. Este formidabil să vezi că este funcțională și că este aplicată aici, în Polonia", a adăugat el.

Primul exercițiu "complet" a noii forțe (VJTF, Very High Readiness Joint Task Force) a Alianței Nord-Atlantice a reunit de săptămâna trecută circa 2.100 de soldați olandezi, cehi, germani, norvegieni, polonezi, lituanieni, belgieni, americani și unguri, de arme diferite, sosiți în Polonia pe cale terestră, aeriană și feroviară.

Scenariul exercițiului prevede apărare unei țări aliate contra agresiunii externe.

Crearea VJTF a fost decisă în septembrie 2014 la summitul NATO de la Newport, în principal pentru a întări flancul estic al Alianței în fața ambițiilor Moscovei.

Anexarea Crimeii de către Rusia în urmă cu un an a stârnit temeri în mai multe țări din Europa Centrală care au aderat la NATO după încheierea Războiului Rece, mai ales în țările baltice, ocupate de URSS aproape o jumătate de secol.

Președintele Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia își va întări arsenalul nuclear cu desfășurarea în acest an a peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dănuț Lupu, condamnat la 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare. „Mergem înainte, ce să facem”

2 Surpriza de la Cotroceni / „Vreau să-i strâng mâna” / Pe cine a vrut să întâlnească în mod special Regele Charles al III-lea

3 Când oamenii văd la televizor că se poate / O poveste din România reală. Cu una care se visa procuror și alta care a devenit penală...

4 Denisa de la „Bambi” povestește cum a ajuns milionară în euro

5 Se pregătește recunoașterea oficială a existenței extratereștrilor? NASA analizează peste 800 de fenomene inexplicabile