China a anunțat oficial încetarea politicii copilului unic

China a anunțat oficial încetarea politicii copilului unic

China a anunțat oficial joi încetarea politicii copilului unic și toate cuplurile chineze vor avea dreptul să aibă doi copii, potrivit unui comunicat difuzat de Partidul Comunist Chinez (PCC), relatează AFP și Reuters. Această decizie istorică survine în urma unei relaxări a acestei politici în urmă cu doi ani, când Beijingul le-a permis cuplurilor de chinezi să aibă doi copii dacă unul dintre părinți era copil unic.

Măsura adoptată este menită să îndepărteze preocupările privind dezechilibrul dintre populația de sex feminin și cea de sex masculin și să combată îmbătrânirea populației.

Anunțul, ce pune capăt a 35 de ani de politică criticată deseori pentru abuzuri — cu ar fi avorturile impuse — era așteptat după numeroase apeluri în acest sens din partea unor experți chinezi de la agenții oficiale sau institute de cercetare.

Decizia a fost luată în cursul celei de-a cincea plenare a Comitetului Central al PCC, ce s-a încheiat joi, potrivit Xinhua, după patru zile de lucrări consacrate adoptării celui de-al 13-lea plan cincinal (2016-2020).

Ultima măsură de relaxare a acestei politici, la sfârșitul anului 2013, a avut un efect limitat în sensul că nu a fost aplicată în totalitate și, de altfel, multe cupluri de chinezi nu doreau decât un singur copil din motive financiare.

Minoritățile din China nu sunt supuse politicii de limitare a nașterilor, iar chinezii din mediul rural au dreptul să aibă doi copii dacă primul născut este fetiță.

Plenara PCC a adoptat obiectivul unei creșteri economice medii-înalte pentru 2016 și în anii următori, menționează agenția de presă chineză. Obiectivul dublării venitului pe cap de locuitor între 2010 și 2020 și susținerea consumului au fost de asemenea alte obiective adoptate. Plenara PCC a aprobat de asemenea excluderea a 10 dintre membrii săi acuzați de corupție, abuz și alte infracțiuni. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Președintele, reacție la numirile politice din Mureș: Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori, …

2 BREAKING Condamnări grele cu închisoare într-un dosar de retrocedări ilegale: Crinuța Dumitrean – 6 ani, Marko…

3 ULTIMA ORĂ Alte două Consilii Județene conduse de PNL construiesc singure un drum expres. Maramureș și Sălaj a…

4 Proiecție pentru parlamentare furnizată de Rareș Bogdan: PNL, USR și PMP, majoritate stabilă, de peste 60%. Pr…

5 Rareș Bogdan despre scandalul numirilor politice: „Vom lua o decizie extrem de dură. Propunerea mea a fost rad…