China a anunțat oficial încetarea politicii copilului unic

China a anunțat oficial încetarea politicii copilului unic

China a anunțat oficial joi încetarea politicii copilului unic și toate cuplurile chineze vor avea dreptul să aibă doi copii, potrivit unui comunicat difuzat de Partidul Comunist Chinez (PCC), relatează AFP și Reuters. Această decizie istorică survine în urma unei relaxări a acestei politici în urmă cu doi ani, când Beijingul le-a permis cuplurilor de chinezi să aibă doi copii dacă unul dintre părinți era copil unic.

Măsura adoptată este menită să îndepărteze preocupările privind dezechilibrul dintre populația de sex feminin și cea de sex masculin și să combată îmbătrânirea populației.

Anunțul, ce pune capăt a 35 de ani de politică criticată deseori pentru abuzuri — cu ar fi avorturile impuse — era așteptat după numeroase apeluri în acest sens din partea unor experți chinezi de la agenții oficiale sau institute de cercetare.

Decizia a fost luată în cursul celei de-a cincea plenare a Comitetului Central al PCC, ce s-a încheiat joi, potrivit Xinhua, după patru zile de lucrări consacrate adoptării celui de-al 13-lea plan cincinal (2016-2020).

Ultima măsură de relaxare a acestei politici, la sfârșitul anului 2013, a avut un efect limitat în sensul că nu a fost aplicată în totalitate și, de altfel, multe cupluri de chinezi nu doreau decât un singur copil din motive financiare.

Minoritățile din China nu sunt supuse politicii de limitare a nașterilor, iar chinezii din mediul rural au dreptul să aibă doi copii dacă primul născut este fetiță.

Plenara PCC a adoptat obiectivul unei creșteri economice medii-înalte pentru 2016 și în anii următori, menționează agenția de presă chineză. Obiectivul dublării venitului pe cap de locuitor între 2010 și 2020 și susținerea consumului au fost de asemenea alte obiective adoptate. Plenara PCC a aprobat de asemenea excluderea a 10 dintre membrii săi acuzați de corupție, abuz și alte infracțiuni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

2 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală

3 Cum a devenit Austria fortăreața Rusiei în Europa / Amănunte greu de digerat despre o țară care s-a opus intrării României în Schengen

4 ULTIMA ORĂ Mama fetei de 12 ani găsită moartă într-o canapea din București a fost prinsă în Spania / Decesul fetei s-ar fi produs în luna aprilie, prin …

5 VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka