Chinez acuzat de furnizarea unor piese nucleare Iranului, extrădat în SUA

Chinez acuzat de furnizarea unor piese nucleare Iranului, extrădat în SUA

Un chinez extrădat de Marea Britanie a sosit vineri la Boston unde va compărea în faţa justiţiei americane, care l-a incupat pentru furnizarea către Iran a unor piese folosite la fabricarea armelor nucleare, a anunţat o sursă judiciară, citată de AFP.

Acest cetăţean chinez, Sihai Cheng, este inculpat, alături de un iranian şi două companiii iraniene, pentru exportul unor senzori de presiune utilizaţi în fabricarea de arme nucleare, precizează Parchetul din Boston, într-un comunicat.

Potrivit justiţiei americane, Cheng a furnizat, începând din 2005, mii de piese de acest tip companiei Eyvaz, identificată în 2011 de Consiliul Europei drept "entitate implicată în activităţi nucleare" în Iran.

Cu o accelerare începând din 2009, Cheng obţinea şi exporta ilegal sute de senzori de presiune fabricate de MKS Instruments, o uzină din Massachusetts.

Încălcând legislaţia americană, care interzice exportarea unor astfel de echipamente în Iran, aceste piese ajungeau în mâinile companiei iraniene după o escală în China.

Cheng a fost arestat în februarie de autorităţile britanice şi a fost extrădat săptămâna aceasta în Statele Unite.

El riscă o pedeapsă de 35 de ani de închisoare.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante