Chișinău: Chiril Gaburici rămâne deocamdată premier interimar; președintele Nicolae Timofti ar urma să înceapă consultări

Chișinău: Chiril Gaburici rămâne deocamdată premier interimar; președintele Nicolae Timofti ar urma să înceapă consultări

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va demara consultări cu partidele parlamentare imediat ce scrisoarea de demisie a premierul Chiril Gaburici va fi depusă în parlament, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președintelui moldovean,Vlad Țurcanu, citat de Unimedia.md.

Astfel, Chiril Gaburici, care și-a anunțat vineri demisia din funcția de prim-ministru, rămâne premier interimar, iar parlamentul de la Chișinău are 45 de zile pentru a vota un nou guvern.

El a mai adăugat că președintele a luat act de apelul public pe care l-a făcut premierul Chiril Gaburici.

Prim-ministrul moldovean și-a anunțat demisia vineri într-o conferință de presă , după ce joi a fost audiat de procurori în dosarul privind diplomele sale de studii.

Scandalul legat de studiile premierului a început la sfârșitul lunii martie, când o investigație jurnalistică constata că actele de studii ale prim-ministrului ar fi fost falsificate.

Potrivit presei de la Chișinău, expertiza Ministerului de Interne ar arăta că diploma șefului guvernului moldovean a fost falsificată.

Actualul guvern de la Chișinău, învestit la 18 februarie, cu votul deputaților PLDM, PD și al comuniștilor, rămâne în exercițiul funcțiunii până la desemnarea unui nou premier.

Chiril Gaburici a fost propus pentru funcția de premier de către PLDM după ce guvernul lui Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al parlamentului.

Anunțul demisiei sale pare să-i fi luat prin surprindere pe liderii coaliției minoritare de la Chișinău. Liderii PD și PLDM, Marian Lupu și, respectiv, Vlad Filat, cei care l-au propus și l-au votat pe Gaburici în funcție de premier, au declarat joi că au discutat cu el și au sugerat că acesta va rămâne în funcție. Totuși, joi seara, guvernul a anunțat că premierul va susține astăzi o conferință de presă, fără să precizeze ora și tema.

Cu o săptămână în urmă, Chiril Gaburici avertiza că își va da demisia dacă într-o lună nu este destituită conducerea Procuraturii Generale, a Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare în contextul scandalului legat de 'furtul secolului'. 'Nu vreau să privesc pasiv cum grupuri de interese distrug țara', spunea Chiril Gaburici într-o scrisoare adresată șefului statului și președintelui parlamentului.

Liderul PLDM, Vlad Filat, urmează să susțină o conferință de presă la 13.00 cu privire la anunțul demisiei premierului. Contactat telefonic de o televiziune locală, deputatul PLDM Valeriu Streleț a anunțat că nu va comenta demisia premierului până la conferința de presă pe care o va susține PLDM. "Nu comentăm nimic, este un subiect prea serios", s-a limitat el să spună.

Din 2001 până în 2012, Chiril Gaburici a activat în cadrul companiei Moldcell, la conducerea căreia a fost numit în 2008. În ultimii trei ani, el a fost director executiv al companiei de telefonie mobilă Azercell în Azerbaijan, companie parte a grupului TeliaSonera, la fel ca Moldcell. Chiril Gaburici este căsătorit și are doi copii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu