Coreea de Nord: Kim Jong-Un îl trimite la 'reeducare' pe unul dintre consilierii săi apropiați

Coreea de Nord: Kim Jong-Un îl trimite la 'reeducare' pe unul dintre consilierii săi apropiați

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un l-a trimis pe unul dintre apropiații săi consilieri la o fermă pentru a fi 'reeducat', ca pedeapsă pentru construirea necorespunzătoare a unei centrale electrice, au indicat marți serviciile de informații sud-coreene citate de AFP.

Membru permanent în biroul politic al partidului unic nord-coreean, Choe Ryong-Hae era considerat până acum drept unul dintre oamenii de încredere ai lui Kim. Choe a fost la sfârșitul anului 2014 emisarul liderului nord-coreean la Moscova, unde a fost primit de președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit unor deputați sud-coreeni care au participat la o conferință de presă a serviciilor de informații sud-coreene (NIS), pedeapsa pentru Choe Ryong-Hae a intervenit la începutul acestei luni, el nemaifigurând de atunci pe listele oficiale.

Kim Jong-Un, venit la putere la sfârșitul anului 2011, are reputația unui lider nemilos, cu regularitate apărând informații despre epurări politice și execuții în Coreea de Nord. La cea mai mică îndoială în privința fidelității din partea apropiaților săi, liderul de la Phenian nu a ezitat să elimine o serie de personalități, inclusiv demnitari cu înalte responsabilități. Astfel, în decembrie 2012, Jang Song-Thaek, puternicul unchi al lui Kim Jong-Un, a fost executat pentru trădare și corupție.

Conform serviciilor sud-coreene, Choe Ryong-Hae a fost probabil eliminat ca urmare a unei scurgeri de apă la o centrală electrică a cărei construcție a fost finalizată la sfârșitul lunii octombrie pe cel mai înalt munte al țării, Paekdu, de la frontiera cu China. La 31 octombrie, el mai era încă menționat în mediile oficiale.

AGERPRES/(AS — autor: Flori Tiulea, editor: Gabriela Ionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /