Creditul de 3 miliarde de dolari al Rusiei a fost "mită", afirmă Poroșenko; reacție dură a premierului rus

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declanșat luni o reacție dură a Moscovei, după ce a calificat drept "mită" împrumutul de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici pentru a nu semna Acordul asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană la summitul Parteneriatului Estic, de la sfârșitul lunii noiembrie 2013, la Vilnius, într-un interviu acordat Bloomberg.

Dacă Poroșenko apreciază creditul rus drept 'mită', atunci asistența financiară a FMI pentru Ucraina nu poate fi numită decât 'furt pe scară largă', a scris luni seara pe pagina sa de pe Facebook premierul rus Dmitri Medvedev.

'Dacă trei miliarde de împrumut suveran acordat de Rusia Ucrainei este mită, potrivit lui Poroșenko, atunci miliardele de dolari negociate de liderii Ucrainei cu FMI nu reprezintă decât punerea la cale a unui furt pe scară largă', a declarat Medvedev, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Kremlinul așteaptă explicații dacă actuala putere de la Kiev este succesoarea legală a precedentei conduceri ucrainene sau dacă refuză să-și respecte obligațiile, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

'Când auzim astfel de declarații, noi așteptăm explicații — dacă actualul guvern ucrainean refuză sau nu să-și respecte obligațiile, în primul rând financiare, de care suntem interesați', a afirmat Peskov, reiterând poziția Moscovei cu privire la evenimentele din iarna lui 2014 de la Kiev.

'Președintele de la acea vreme a Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere în urma unei lovituri de stat', a spus el, dar a negat că Rusia va ridica problema ilegitimității actualului guvern ucrainean dacă Ucraina va pune la îndoială necesitatea achitării împrumutului rusesc.

În schimb, președintele Poroșenko declară că Ucraina demonstrează un comportament responsabil în această chestiune, indicând că este posibil să ridice problema la cel mai înalt nivel cu privire la calificarea acestor fonduri drept compensații din partea Rusiei pentru agresiunea sa în Ucraina.

Noul program de împrumut al FMI pentru Ucraina prevede deblocarea unor fonduri de 17,5 miliarde de dolari, iar toți creditorii internaționali a 40 de miliarde în decurs de patru ani, inclusiv 15 miliarde în contul restructurării datoriei.

FMI își condiționează creditul de punerea în aplicare a unor reforme de către Ucraina, în special economice.

Fiecare zi de ostilități în estul țării costă Ucraina între 5 și 7 miliarde de dolari, a declarat la sfârșitul lunii mai premierul Arseni Iațeniuk, adăugând că 'nimeni nu alocă fonduri Ucrainei pentru cheltuielile militare'. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

4 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

5 HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi