Criza din Hong Kong este o "problemă internă a Chinei"

Criza din Hong Kong este o "problemă internă a Chinei"

Manifestaţiile prodemocraţie din Hong Kong sunt "probleme interne ale Chinei", a afirmat miercuri la Washington ministrul chinez de Externe, Wang Yi, alături de omologul său american, John Kerry.

Primindu-l pe ministrul chinez la Departamentul de Stat, şeful diplomaţiei americane i-a spus în faţa presei că "speră că autorităţile din Hong Kong vor avea o atitudine de reţinere" faţă de manifestanţii din fosta colonie britanică retrocedată Chinei în 1997.

"Gruvernul chinez şi-a anunţat foarte ferm şi foarte clar poziţia: problemele din Hong Kong sunt probleme interne ale Chinei", a declarat Wang Yi, cu ajutorul unui interpret, înainte de întrevederea cu John Kerry.

"Toate ţările trebuie să respecte suveranitatea Chinei", a subliniat şeful diplomaţiei chineze.

Făcând aluzie la tulburările politice din Hong Kong, ministrul chinez a afirmat că "nicio ţară, nicio societate, nimeni nu va tolera acţiunile ilegale care încalcă ordinea publică".

La rândul său, şeful diplomaţiei americane a reînnoit apelul Washingtonului la "reţinere" şi "respectarea dreptului manifestanţilor de a-şi exprima opiniile în mod paşnic". De asemenea, el a reafirmat "sprijinul" Statelor Unite pentru "sufragiu universal în Hong Kong".

Departamentul de Stat a avertizat marţi că John Kerry va aborda situaţia de criză din Hong Kong, o regiune cu statut special, cu musafirul său chinez Wang Yi.

Zeci de mii de manifestanţi prodemocraţie s-au adunat miercuri la Hong Kong pentru o demonstraţie de amploare de Ziua Naţională a Chinei. Liderii studenţilor de la manifestaţiile din Hong Kong au ameninţat miercuri cu intensificarea mişcării de protest şi invadarea sediilor guvernamentale, în cazul în care şeful Executivului, Leung Chun-ying, nu demisionează miercuri sau joi. Manifestanţii cer instaurarea sufragiului universal deplin din 2017.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa