CRIZA DIN UCRAINA: Preşedintele Turcinov vorbeşte despre un referendum privind statutul ţării

CRIZA DIN UCRAINA: Preşedintele Turcinov vorbeşte despre un referendum privind statutul ţării

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a vorbit, luni, despre posibilitatea organizării unui referendum privind statutul ţării în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai, în declaraţiile susţinute în faţa Parlamentului.

Preşedintele ucrainean vorbeşte despre un referendum privind statutul ţării (Imagine: Shutterstock)

"În ultimul timp se vorbeşte mult despre un referendum naţional, nu suntem împotriva organizării unui referendum în toată Ucraina care, dacă Parlamentul decide astfel, s-ar putea organiza în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale", a declarat Turcinov în cadrul unei reuniuni a liderilor grupurilor politice.

"Sunt sigur că majoritatea ucrainenilor s-ar pronunţa pentru o Ucraină indivizibilă, independentă, democratică şi unită", a continuat el.

Separatiştii din estul ţării, între care unele grupări armate care au preluat controlul unor clădiri oficiale, cer la rândul lor organizarea unor referendumuri locale privind alipirea la Rusia sau o "federalizare" a ţării.

Rusia cere, de asemenea, o "federalizare", considerând că aceasta este singura modalitate de a garanta "interesele legitime" ale regiunilor rusofone din estul şi sudul Ucrainei.

Turcinov nu a precizat ce proiect ar putea fi supus referendumului. Autorităţile proeuropene de la Kiev, ajunse la putere după înlăturarea unui regim prorus la sfârşitul lui februarie, pe care Moscova nu le recunoaşte, au refuzat până în prezent orice idee de "federalizare".

Ele văd în aceasta o uşă deschisă pentru o viitoare destrămare a ţării dar au promis să propună reforme constituţionale care să meargă în sensul unei "descentralizări" în favoarea regiunilor. Este vorba în special despre autorizarea alegerii unor executive locale, care în prezent sunt desemnate de puterea centrală.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria