Criza din Ucraina reduce şansele unei întâlniri între Patriarhul Kiril şi Papa Francisc

Criza din Ucraina reduce şansele unei întâlniri între Patriarhul Kiril şi Papa Francisc

„Evenimentele recente ne-au împins destul de mult în spate, în legătură cu pregătirea acestei întâlniri”, a declarat mitropolitul Ilariaon în cadrul unui interviu publicat pe site-ul Patriarhiei Ruse. De mai mulţi ani, liderii celor două Biserici încearcă să ajungă la o înţelegere pentru a face posibilă o întrunire.

Potrivit sursei citate, neînţelegerile au legătură cu acţiunile greco-catolicilor, pe care Patriarhia rusă le percepe ca pe un obstacol pentru dialog. Nu de puţine ori, preoţii rusi au acuzat Biserica Greco-Catolică ucraineană ca fiind un mijloc de prozelitism romano-catolic.

În prezent, Biserica Greco-Catolică din Ucraina, deşi păstreaza ritul bizantin, este fidelă Vaticanului, fiind interzisă în timpul perioadei sovietice.

„În cadrul confruntării civile din Ucraina, greco-catolicii au început să lupte deja pentru una dintre părţi. Liderul acestei biserici a îndemnat autorităţilor din Statele Unite să facă ordine în Ucraina. Considerăm din aceste motive că avem parte de o nouă cruciadă împotriva ortodoxiei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei de la Moscova.

În Ucraina, ortodoxia se desparte în două mari Patriarhii: cea de la Kiev şi cea de la Moscova. Luna trecută, Patriarhul Filare, liderul Patriarhiei de la Kiev, a făcut un apel credincioşilor să se „unească împotriva agresorului rus”.

Suveranul Pontif s-a întâlnit de curând la Vatican cu Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a. 


Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?