Cuba nu va renunța la independența și principiile sale în procesul de apropiere de SUA (Castro)

Cuba nu va renunța la independența și principiile sale în procesul de apropiere de SUA (Castro)

Cuba nu va renunța nici la independența, nici la principiile sale în procesul de apropiere de SUA și își va păstra dreptul de a-și alege singură sistemul economic, politic și social, a declarat președintele Raul Castro, cu ocazia împlinirii unui an de la dezghețul înregistrat între Washington și Havana, transmite AFP. 'Nimeni nu poate pretinde că Cuba, prin normalizarea relațiilor sale cu SUA, abandonează cauza independenței', a declarat Castro, adresându-se vineri unor miniștri și alți responsabili cubanezi de rang înalt.

'Poporul cubanez nu va renunța la principiile și idealurile pentru care generații de cubanezi au luptat vreme de jumătate de secol. Dreptul fiecărui stat de a-și alege sistemul economic, politic și social pe care îl dorește, fără nicio ingerință, trebuie să fie respectat', a subliniat Raul Castro.

Luni, liderul de la Casa Albă, Barack Obama a declarat că dorește să viziteze Cuba înainte de finalul mandatului său, ianuarie 2017, afirmând însă că acest lucru va fi posibil doar dacă Havana va înregistra progrese reale în ce privește libertățile individuale.

'Cuba este în întregime dispusă să continue să avanseze în construirea unei relații cu SUA care să fie diferită de cea dinainte, pe baza respectării reciproce a suveranității și independenței, care să fie benefică ambelor țări și popoare și care să se hrănească din legăturile istorice, culturale și familiale între cubanezi și americani', a mai afirmat președintele cubanez.

La 17 decembrie 2014, SUA și Cuba au făcut anunțul surpriză privind debutul reconcilierii lor, după un diferend istoric de o jumătate de secol, restabilind relațiile diplomatice la 20 iulie anul curent.

'Guvernul Cubei va continua să sublinieze că, pentru normalizarea relațiilor, este imperativ ca guvernul american să elimine toate aceste politici ale trecutului care afectează națiunea cubaneză și nu corespund contextului bilateral actual', a adăugat Raul Castro. El a citat drept principală sursă de fricțiune menținerea embargoului economic impus de SUA țării sale în 1962. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”