Culisele execuţiei de la Oklahoma. Obama: Agonia lui Lockett ridică întrebări esenţiale

Culisele execuţiei de la Oklahoma. Obama: Agonia lui Lockett ridică întrebări esenţiale

Puţin după 6:40, marţi, Robert Patton, directorul închisorii din Oklahoma, a intrat în camera de vizualizare a camerei penitenciarului de stat şi a ordonat oprirea execuţiei lui Clayton Lockett, condamnat pentru uciderea şi violarea unei tinere. Clayton Lockett a fost totuşi declarat mort după 43 de minute, în urma unei crize cardiace. Anunţul i-a suprins pe cei care priveau execuţia din spatele geamului, arată time.com.


Clayton Lockett, condamnat la moarte, a murit în urma unui cocteil letal în această săptămână. Oficialii închisorii spun că a murit de un atac de cord, dar ceea ce s-a întâmplat de fapt în spatele uşilor rămâne sub semnul întrebării.

"Impresia mea a fost, Dumnezeul meu, ei vor încerca să salveze bietul băiat astfel încât să-l pot ucide mai târziu", spune Dean Sanderford, unul dintre avocaţii lui Lockett. Sanderford şi consilier David Autry au fost rugaţi să părăsească sala de vizionare, crezând că Lockett poate fi reînviat şi executat la o dată ulterioară. La 07:06, D.O.C. a anunţat că Lockett a murit de un atac de cord.


Ceea ce s-a întâmplat cu exactitate în acele 25 de minute este cunoscut doar de oficialii penitenciarului din interiorul camerei de execuţie. Lockett, un criminal condamnat, a fost injectat cu un amestec netestat de droguri obţinute de la o sursă care nu a fost divulgată.

Reacţia Casei Albe

Execuţia de la Oklahoma nu a rămas fără ecou din partea Casei Albe. Miercuri, Casa Albă a sugerat că moartea prelungită a lui Lockett a încălcat Constituţia Statelor Unite. "Avem un standard fundamental în această ţară, care chiar şi atunci când pedeapsa cu moartea este justificată, aceasta trebuie să fie efectuată în mod uman", a declarat Jay Carney, secretarul de presă al preşedintelui Obama.

Execuţia din Oklahoma este "profund îngrijorătoare", a constatat şi Barack Obama. "Unele crime sunt atât de crude încăt justifică pedeapsa cu moartea, dar agonia lui Clayton Lockett ridică întrebări esenţiale cu privire la modalitatea de aplicare a pedepsei cu moartea", a mai spus Obama.


Cazuri similare la Oklahoma

Avocaţii lui Lockett au anunţat deja că îi vor acţiona în judecată pe responsabili. Oficialii de la Oklahoma nu au răspuns la mai multe cereri pentru a explica ce s-a întâmplat în spatele camerei unde a fost executat Lockett. Revolta cu privire la aplicarea pedepsei cu moartea în SUA a reînviat după ce un val de execuţii au fost făcute cu diferite combinaţii de medicamente, în situaţia în care obţinerea medicamentului standard a fost imposibilă.

La data de 09 ianuarie, Michael Lee Wilson, care a fost condamnat pentru uciderea unui angajat dintr-un magazin, a declarat că "a simţit că îi ardea tot ciorpul", după ce i-a fost adminitrată clorură de potasiu pentru a-i opri inima. O săptămână mai târziu, Dennis McGuire, care a fost condamnat la moarte pentru violarea şi uciderea unei femei gravide în vârstă de 22 de ani, a cedat după aproximativ 25 de minute.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...