Cutremur cu magnitudinea 5,7 în zona vulcanului islandez Bardarbunga

Cutremur cu magnitudinea 5,7 în zona vulcanului islandez Bardarbunga

Vulcanul islandez Bardarbunga a fost afectat marţi de un seism cu magnitudinea 5,7, cel mai puternic de la intensificarea activităţii acestuia, la 16 august, ceea ce arată că există în continuare riscul unei erupţii.

Cutremur cu magnitudinea 5,7 în zona vulcanului islandez Bardarbunga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imensul vulcan Bardarbunga, situat sub cel mai mare gheţar din Islanda, este considerat suficient de periculos pentru a ameninţa, în cazul unei erupţii, traficul aerian în nordul Europei şi în Atlanticul de nord, ca şi în cazul erupţiei vulcanului Eyjafjallajokull, în 2010.

Seismul cu magnitudinea 5,7, înregistrat de Institutul islandez de Meteorologie, este cel mai violent produs în regiune din 1996.

Nivelul de alertă pentru aviaţia din Islanda a fost stabilit începând de duminică la "portocaliu". Anterior, autorităţile islandeze au emis sâmbătă codul "roşu", nivelul maxim, în condiţiile în care oamenii de ştiinţă au avertizat în legătură cu o posibilă erupţie. Toate aeroporurile din Islanda au rămas deschise.

Activitatea seismică rămâne intensă în regiune, cu peste 20 de replici pe oră înregistrate marţi dimineaţă.

Evoluţia ulterioară a vulcanului este imposibil de prevăzut, iar experţii consideră că activitatea ar putea dura mai multe săptămâni, dar, în egală măsură, se poate opri sau se poate finaliza cu o erupţie de mai mică sau mai mare intensitate.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalist de investigații: Andreea Moldovan este în conexiune cu unul dintre cele mai mari holdinguri farma di…

2 Așa o fi?

3 Ar fi bomba anului, Gâdea și Ciuvică și-ar face seppuku în direct! / O va propune USR-PLUS pe Camelia Bogdan pen…

4 DNA l-a trimis în judecată pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda, „Olguțul”

5 Așa o fi?