Dalai Lama apreciază că actualul preşedinte chinez are

Dalai Lama apreciază că actualul preşedinte chinez are

Dalai Lama a apreciat că actualul preşedintele chinez, Xi Jinping, are un "spirit mai deschis" decât predecesorul său, Hu Jintao, o afirmaţie făcută joi, cu ocazia vizitei liderului chinez în India.

"Abordarea lui Xi Jinnping este mai realistă, arată spirit mai deschis" decât cea a predecesorului său, a spus pentru jurnalişti liderul spiritual tibetan, care trăieşte în exil în India, la Dharamsala.

Liderul spiritual a făcut această declaraţie în contextul în care Xi Jinping avea programată o întrevedere cu premierul indian Narendra Mori cu ocazia unei vizite de stat de trei zile în India.

Prezenţa lui Dalai Lama în India este o sursă de tensiuni cu China. Aproximativ 20 de manifestanţi tibetani au protestat joi în faţa locului întâlnirii între liderii chinez şi indian, strigând "vrem justiţie" pentru Tibet.

Dalai Lama, laureat cu premiul Nobel pentru Pace în 1989, este considerat de liderii chinezi un periculos lider separatist. Beijingul exercită presiuni asupra tuturor ţărilor din lume pentru ca acestea să nu-l primească pe teritoriul lor pe liderul spiritual budist, în vârstă de 79 de ani.

Liderul spiritual insistă asupra faptului că el nu cere decât o autonomie mai mare pentru Tibet, invadat şi anexat de China la începutul anilor 1950. Nouă sesiuni de negocieri au avut loc între Beijing şi emisarii lui Dalai Lama, între 2002 şi 2010, fără a se solda cu un rezultat.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...