Dalai Lama apreciază că actualul preşedinte chinez are

Dalai Lama apreciază că actualul preşedinte chinez are

Dalai Lama a apreciat că actualul preşedintele chinez, Xi Jinping, are un "spirit mai deschis" decât predecesorul său, Hu Jintao, o afirmaţie făcută joi, cu ocazia vizitei liderului chinez în India.

"Abordarea lui Xi Jinnping este mai realistă, arată spirit mai deschis" decât cea a predecesorului său, a spus pentru jurnalişti liderul spiritual tibetan, care trăieşte în exil în India, la Dharamsala.

Liderul spiritual a făcut această declaraţie în contextul în care Xi Jinping avea programată o întrevedere cu premierul indian Narendra Mori cu ocazia unei vizite de stat de trei zile în India.

Prezenţa lui Dalai Lama în India este o sursă de tensiuni cu China. Aproximativ 20 de manifestanţi tibetani au protestat joi în faţa locului întâlnirii între liderii chinez şi indian, strigând "vrem justiţie" pentru Tibet.

Dalai Lama, laureat cu premiul Nobel pentru Pace în 1989, este considerat de liderii chinezi un periculos lider separatist. Beijingul exercită presiuni asupra tuturor ţărilor din lume pentru ca acestea să nu-l primească pe teritoriul lor pe liderul spiritual budist, în vârstă de 79 de ani.

Liderul spiritual insistă asupra faptului că el nu cere decât o autonomie mai mare pentru Tibet, invadat şi anexat de China la începutul anilor 1950. Nouă sesiuni de negocieri au avut loc între Beijing şi emisarii lui Dalai Lama, între 2002 şi 2010, fără a se solda cu un rezultat.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei